De paniek is deze week uitgebroken in de wereld van de cryptomunten. De koersen zijn enorm gekelderd, wereldwijd hebben mensen miljoenen euro’s verloren. De Haarlemse Michiel Stokman zit met zijn bedrijf in de cryptomunten, maar echt zorgen heeft hij zich niet gemaakt. “We hebben zelfs geld verdiend”, concludeert de ondernemer tevreden.
Hoe zit dat precies, geld verdienen tijdens een crash? Het bedrijf van Stokman verzorgt transacties voor klanten, dat zijn er inmiddels 120.000. Op het moment van de crash worden er veel transacties gemaakt, waardoor ze geld kunnen verdienen. Maar juichen bij zo’n waardedaling doet hij niet.
“Het is een verlies, maar het hoort erbij”
Eelco Coevoet, bitcoin-bezitter
“Op korte termijn verdienen we geld, maar op de langere termijn wil je niet dat er veel veel van dit soort crashes plaatsvinden. Ons belang is uiteindelijk het geld van de klant”, zegt Stokman. Haarlemmer Eelco Coevoet heeft twee bitcoins in bezit. Daarvan was de totale waarde ooit iets meer dan 120.000 euro. Inmiddels is de waarde flink gezakt, naar een totaal van 32.000 euro, legt hij uit.
“Het is een verlies, maar het hoort erbij”, vindt Coevoet. “Daar komt bij dat ik de bitcoins ooit zelf heb gemined (zoeken naar bitcoins op internet, red.) wat me ongeveer dertig euro heeft gekost. Ik zit dus nog steeds in de plus, daarbij zijn deze bitcoins voor mij een lange termijn investering.”
Crypto
Een op de zeven Nederlanders bezit cryptomunten, zo blijkt uit onderzoek van Multiscope. Het merendeel bezit Bitcoins, deze munt is in vergelijking met het begin van dit jaar al meer dan 30.000 euro in waarde gedaald. Afgelopen dagen zakte de munt verder in waarde, dit gold ook voor andere cryptomunten. Dit gebeurde nadat er flinke onrust ontstond bij cryptobeurs FTX. Dit is een soort Marktplaats waar mensen crypto kunnen kopen, verkopen en bewaren.
“Je ziet vaak dat mensen crypto’s kopen als ze hoog staan, maar je kan ze beter nu kopen”
Michiel Stokman, crypto-ondernemer
Eerder deze week maakt Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld openlijk op Twitter bekend dat zij twijfels hebben over de voorraden van FTX. Het probleem zit volgens hen in het gebruik van de zelfgecreëerde munt van FTX. Met deze munt wordt volgens Binance een te groot deel van de voorraden van FTX gedekt. Daarom besluit Binance de bewuste FTX munten die zij in bezit hebben direct te verkopen
Bankrun
Het gevolg is dat wereldwijd paniek ontstaat. Mensen die hun cryptomunten bij de FTX-beurs hebben gestald halen deze massaal weg, een zogenoemde bankrun. Hierdoor raakt FTX in acute geldproblemen.
Al snel wordt bekend dat FTX en Binance een overeenkomst hebben gesloten, waarin Binance FTX zou overnemen. Binance ziet uiteidenlijk van deze deal af, hierdoor ontstaat er extra paniek op de markt. Zo zijn de meeste munten tientallen procenten gedaald en is de FTX token van ongeveer 25 naar 2 euro gedaald.
“Je moet het nu zien als een soort uitverkoop. Je kan nu voor minder geld crypto’s kopen”
Michiel Stokman
Op dit moment heeft de getroffen cryptobeurs FTX een kapitaalinjectie van 8 miljard nodig, meldt oprichter Sam Bankman-Fried. Wanneer deze niet komt, dreigt het bedrijf failliet te gaan. Dit kan grote gevolgen hebben, zo leert de geschiedenis. In 2014 ging de destijds grootste cryptobeurs ter wereld, MT GOX failliet. Mensen die daar hun Bitcoins gestald hadden wachten nog steeds op de afhandeling van het faillissement. Pas daarna kunnen de overgebleven Bitcoins worden verdeeld.
Wankel kaartenhuis
Bank-Man Fried is tevens eigenaar van hedge fund Alameda. Eerder deze week werd bekend dat Alameda miljarden aan FTX munten heeft, wat mensen doet vermoeden dat het een wankel kaartenhuis is.
Volgens Stokman een goede mogelijkheid om juist nu cryptomunten te kopen. “Je ziet vaak dat mensen crypto’s kopen als ze hoog staan, maar je kan ze beter nu kopen. Je moet het nu zien als een soort uitverkoop. Je kan nu voor minder geld crypo’s kopen.” Al plaatst hij wel de kanttekening dat het uiteindelijk maar een gedachtengang is.
Tekst: Maurice Blaauw, video: Michael van der Putten