De koude temperaturen in Zuid-Europa hebben ervoor gezorgd dat de groenteprijzen in Nederland de afgelopen weken flink zijn gestegen. Vanwege de hoge gasprijzen staan de kassen in Nederland leeg en moeten groenten als bloemkool, tomaat, komkommer, paprika en ijsbergsla geïmporteerd worden uit het buitenland. Door de kou hebben deze gewassen hun groeitempo flink laten zakken, waardoor er nu een tekort is ontstaan.
Ook de groentewinkels in Haarlem merken het groente gebrek. Groentewinkel Bonne-Louise heeft geen lege schappen, wel zien zij dat de inkoop van groenten een stuk duurder is. “Voornamelijk bloemkool heeft een lastige aanvoer, de inkoop hiervan is vrij duur. Tomaten zijn ook duur voor deze tijd. Eigenlijk is alles duurder geworden, de inkoopprijs is zo’n dertig procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.”
“Wij werken met groothandels die los van de supermarkten staan”, vertelt groente en fruit speciaalzaak De Vitaminebron, “De prijs gaat omhoog door het mindere aanbod, maar de schappen staan gelukkig nog niet leeg. Doordat wij een speciaalzaak zijn, hebben onze klanten minder last van de prijsstijgingen. Het valt sommige mensen natuurlijk wel op, maar ons ook.”
Bonne-Louise doet niet mee aan de hoge prijsstijgingen. “Wij maken minder marge op onze groente. Wij verkopen ook veel andere producten, zoals belegde broodjes, waar wij onze winst nu vandaan halen en de rekeningen van kunnen betalen. Door iets minder marge te maken op de groente blijven deze betaalbaar voor de klanten.”
De prijsstijging van de groente volledig vermijden lukt misschien niet, maar er zijn opties die de impact op de portemonnee verkleinen. Door bijvoorbeeld seizoensgebonden groenten te kopen, of groenten te kopen die lokaal worden geteeld, kan je nog steeds gezonde opties vinden voor een aanzienlijk lagere prijs.