Haarlemmers hebben het leegstaande sportcomplex Beijneshal met spoed gereed gemaakt voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Naar verwachting komt dit weekend of begin volgende week een groep van ongeveer 80 mensen per bus aan. De oude hal is vervallen, maar Haarlem heeft tot nu toe geen betere plek gevonden voor noodopvang. De zoektocht gaat naarstig door.
Gistermiddag heeft de gemeente de omwonenden van de sporthal aan het Stationsplein ingelicht. “Een sporthal heeft niet onze voorkeur”, zei burgemeester Jos Wienen gisteren tijdens de commissie Bestuur van de gemeenteraad. Hij is wel blij dat deze plek ‘om niet’ is aangeboden als opvangplaats en voor de eerste nood maakt hij er graag gebruik van. Er kunnen 75 tot 200 vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen.
Tekst gaat door na video.
Tientallen Haarlemmers hebben vanochtend in alle vroegte geholpen met het inrichten van de lege sporthal. Onder andere Paul Stevens, die maandag bovendien vertrekt naar Oekraïne om 120 vluchtelingen op te halen. Ook die worden ondergebracht in de lege sporthal. Hij erkent dat het niet ideaal is, maar ziet ook een voordeel. “Het is ook wel belangrijk dat als mensen aankomen, dat ze nog even iets gezamenlijk hebben. Dat ze nog even de emoties met elkaar kunnen delen. Maar het moet niet te lang duren, natuurlijk.”
De 12-jarige Xander Hos is ook op deze vrijdagochtend komen helpen met het sjouwen van matrassen. “Ik vind het heel erg wat er in Oekraïne en Rusland gebeurt.” Zijn moeder Maria Elena kreeg toestemming van zijn leraar om hem even mee te nemen naar de Beijneshal. Ze vindt het heel mooi dat er nu snel een noodoplossing is en dat haar zoon wil helpen. “Maar het is natuurlijk een schrijnende situatie. Het raakt je hart.”
Tenminste 600 plekken
Maar Wienen vindt het niet de ideale plek in verband met voorzieningen en privacy van de vluchtelingen. De gemeente blijft doorzoeken naar betere locaties voor structurelere opvang. Haarlem heeft al toegezegd voor tenminste 600 opvangplekken te zorgen.
Eerder deze week werd al bekend dat een paar gezinnen onderdak gevonden hebben in de reguliere opvanglocatie Velserpoort in Haarlem-Noord. Een andere groep heeft onderdak in hotelkamers, die ter beschikking waren gesteld.
Daarnaast hebben ook inwoners van Haarlem personen gehuisvest. Hart voor Haarlem heeft gevraagd of er een noodfonds door de gemeente gemaakt kan worden, waarmee financiële ondersteuning gegeven kan worden. Dat is volgens burgemeester Wienen niet nodig, omdat het rijk dat al doet. Organisaties Rode Kruis, Vluchtelingenwerk en het Leger des Heils zijn gevraagd hierin te bemiddelen.
Overigens heeft de gemeente Haarlem het rijk toegezegd dat de boten die nu in het Spaarne liggen voor de opvang van vluchtelingen voor het Centraal Orgaan voor asielzoekers, tot 1 oktober beschikbaar blijven. Er is een nijpend tekort aan opvangplekken. De boten worden vanaf 1 april wel aan de overkant van het Spaarne aangemeerd aan de Conradkade in de Waarderpolder.