Aanstaande zaterdag kan je dansen in de stralende zon op het minifestival van Lola. Drie Haarlemmers namen een jaar geleden uit onvrede over het uitgaansaanbod in Haarlem het heft in eigen hand en vieren nu hun eenjarig bestaan. “We zien veel positieve ontwikkelingen in de stad waaronder de pilot met 24-uurs vergunningen”, aldus Popken, een van de oprichters.
De vergunningen zijn aan 17 locaties in Haarlem afgegeven, waaronder twee in de Waarderpolder. “Skatepark en Houtbaar op beide uitgaanocaties hebben wij al feesten gegeven en het mocht nooit langer door gaan dan tot 01:00. Veel bezoeker vragen dan kunnen we niet iets langer door. Het hoeft niet gelijk tot 06:00 maar mensen gaan eerst thuis even zitten en dan pas naar een feest als het dan al om 01:00 uur af is, is dat net te vroeg”, legt Popken uit.
Jeroen Smallegange van locatie Houtbaar is blij met de vergunning. “De vorige keer dat Lola bij ons en feest organiseerde bleek überhaupt onze hele vergunning niet goed te zijn. Dit is nu opgelost en wij doen vanaf 1 juni ook mee met de 24 uurs pilot.”
Patronaat heeft ook een van de 24-uurs vergunningen weten te bemachtigen. “Het betekent namelijk gewoon dat je niet meer gebonden bent aan sluitingstijden. Dus dat je er vrij in bent om te denken het is nog leuk, we gaan nog een uurtje door”, vertelt Jolanda Beyer, directeur van Patronaat.
“Dat betekent zeker niet dat we 7 dagen in de week 24 uur per dag open gaan. Voorheen was het zo dat we als we langer dan 04:00 of 05:00 uur open wilden, dan moesten we daar een aparte vergunning voor aanvragen. Nu kunnen we daar gewoon veel vrijer mee omgaan en de dag er nog langer door laten lopen”, legt Beyer uit.
Ook teleurstellingen Patronaat
Grote teleurstelling voor Patronaat, want Club 3 moet tijdelijk dicht wegens geluidsoverlast “We hebben een aantal maanden Club 3 gehad en die mocht al wat langer open”, aldus Beyer. “Alleen die moet nu even dicht want het geluidsoverlast is teveel. Dit moet middels een verbouwing worden aangepakt.”
Wanneer Club 3 weer open mag is nog niet duidelijk: “Vanaf 3 juni moet het dicht en dan gaan we proberen om dusdanig te isoleren dat de overlast voor de overburen verdwijnt”, legt Beyer uit. “Tot die tijd kan patronaat het eventjes overnemen met de late nachten.”
Eerder werd ook al bekend dat het slachthuis, ook verbonden aan het patronaat gaat stoppen met de live programmering. Oorzaak daarvan is een onjuiste vergunning. De gemeente ziet het slachthuis als muziekschool waar op getreden word, en kwalificeert het daardoor net zoals een sportclub kantine. Dit betekend dat optredens daar geen extern publiek mogen trekken door bijvoorbeeld reclame. Reden voor Jeroen Blijleve om te stoppen als directeur, hij wordt tijdelijk vervangen door Beyer.
Deelneemers
Een aanvraag om 24 uur 7 dagen in de week open te mogen zijn kosten heel toepasselijk €247,-.
Totaal hebben 17 zaken in haarlem de aanvraag met succes afgerond. Dat zijn de hierboven genoemde patronaat Houtbaar en Skatepark. Daarnaast ook nog De Flapcan, Café Stiel’s, Bugsy’s, Du Theatre, Café de Koning, Kokonoches, Bar Wigbolt, Baja Beach Bar, The Wolfhound, Van Beinum, Restaurant Toujours, Polo Bar, Coster 52° en Bobbi Bar-Dancing. Opvallend is dat er een restaurant mee doet aan de pilot.
Restaurant Toujours
Niet alleen uitgaansgelegenheden hebben zich aangemeld voor de vergunning, ook restaurant Toujours heeft deze kans gepakt. “Wij houden ervan om onszelf eigenlijk altijd te blijven uitdagen en met een open vizier te kijken naar wat is er allemaal wel mogelijk”, legt Xiadong Yeh, manager van Toujours uit. “Het initiatief om Haarlem een bruisende stad te maken en ook in de nacht spreekt ons enorm aan. We zeiden tegen elkaar, zouden wij als restaurant dan inderdaad een keer een nachtdiner kunnen organiseren? Want als mensen uitgaan, misschien willen ze wel uiteten.”
“We gaan wel op gepaste wijze de kat uit de boom kijken. Maar we gaan het niet bij voorbaat boycotten”, aldus Yeh. “In eerste instantie zeiden we van nou, dit heeft totaal voor ons geen betrekking. Maar wij zien ook de ontwikkeling dat we steeds meer latere borrelaars krijgen die toch ook een hapje eten. En dat loopt al heel snel door tot een uur of elf al.”
Net voor de pilot
Dat het minifestival van Lola net voor de vergunningen in gaat plaats vindt maakt volgens Smallegange niet uit. “Lola is bij ons buiten en dan houden wij het gewoon gangbaar tot 23:00 uur. In de toekomst zullen wij af en toe mensen trakteren op een extra uur muziek of gezelligheid”, aldus Smallegange.
Door een samenwerking met Woodstock verwacht Houtbaar gen probleem met het personeel. “We werken in shifts, we laten gewoon de avond shift iets later beginnen”, aldus Smallegange.
Houtbaar
De tijdelijke locatie Houtbaar zit bij het treinstation Haarlem-Spaarnwoude waar in de toekomst een nieuwe stads entree moet ontstaan. “Wij zitten hier als placemaking, zodat Haarlemmers alvast dit stukje Haarlem ontdekken. Voordat wij kwamen was dit een braakliggend terrein”, vertelt Smallegangen. Inmiddels is het terrein aangekleed met een decor waar mening festival u tegen zegt. “Dat hebben wij allemaal zelfgebouwd”, mekt Smallegange op.
Lola dat probeert door de hele stad feestjes te geven zodat de Haarlemmers overal komen, heeft in haar 1 jarig bestaan nog twee stadsdelen niet gehad. “Haarlem-noord en Schalkwijk”, meld Popken. “Als mensen nog een locatie in de aanbiedingen hebben horen wij het graag, maar ook in de stadsdelen waar wij al zijn geweest.”