Het is bijna niet meer bij te houden, de ontwikkelingen op geopolitiek vlak. Vooral de uitspattingen van Amerika houdt Europa in de greep, de ruzie tussen Zelensky en Trump in the Oval Office lijkt een Europa nog meer op scherp te hebben gezet, Amerika haakt af als het aankomt op de steun aan Oekraïne. Over steun gesproken, moet Europa dat niet veel meer bij elkaar zoeken dan bij Amerika? Gisteren vond wederom een top plaats tussen Europese leiders, ditmaal in Brussel. Of ze er eengezinder uitkomen en of de leiders over hun eigen schaduw heen kunnen stappen voor een sterk Europa, legt Stefan de Vries, Europa-verslaggever bij BNR uit tijdens Haarlem Vandaag.
De besprekingen tijdens deze top, maar ook tijdens de besprekingen in Londen en Parijs, gaat over defensie en de toekomst van Europa. “Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak, is er opvallend veel eenheid tussen de 27 lidstaten,” zegt de Vries. Gister werd er gesproken over de verhoging van de uitgaven voor defensie.
Luister hieronder het hele interview terug. Tekst gaat verder onder het fragment
“We staan op een keerpunt in de geschiedenis” vervolgt De Vries. “Deze maand zal Europa zich namelijk emanciperen en verder integreren.” Hij stelt ook dat de geopolitiek zoals we die kennen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is vervallen, en dat we met een nieuw model moeten komen.
“Er zijn nog heel veel andere dingen op te lossen”
Stefan de Vries, Europa-verslaggever
Er zullen de komende weken nog veel besprekingen worden gehouden tussen de Europese leiders. “Er zijn nog heel veel andere dingen op te lossen, denk bijvoorbeeld aan de energietransitie, of gas en elektriciteit dat veel duurder wordt.” De Vries vermoedt dat binnen twee weken er sowieso nog een bespreking zal plaatsvinden over Oekraïne.