“Het is om moedeloos van te worden”, verzucht kunstenaar Michaëla Bijlsma. “Het is heel erg naar dat dit gebeurt. Wat voor mensen doen dit?” Dieven roofden onlangs voor de tweede keer een bronzen beeld van Bijlsma weg: ‘De Meermin van Haarlem’ aan de Nieuwe Gracht in Haarlem. Begin dit jaar verdween ook al haar beeld ‘Kortjakje’, dat bij de Waalse kerk op het Begijnhof stond.
Bijlsma is niet het enige slachtoffer: ook in Zandvoort en Heemstede gingen bronzen kunstwerken in rook op. En afgelopen week was het wederom raak in Haarlem. “Het is respectloos naar de Haarlemse, Heemsteedse en Zandvoortse cultuur”, zegt Bijlsma. “Ik vind het niet te harden, maar wat doen we eraan?”
Van de dieven ontbreekt nog elk spoor. Bijlsma had nog hoop dat de politie camerabeelden de roof van de Meermin had, omdat het tegenover het politiebureau stond, maar dat bleek niet het geval.
Emotionele waarde
“Zo’n beeld heeft een enorme emotionele waarde”, zegt Bijlsma. Maar een grote geldwaarde hebben de kunstwerken niet. “Brons is 3,50 euro per kilo waard. De Meermin weegt 40 kg, dus dat levert wel wat op. Maar Kortjakje weegt 15 kilo, dan heb je het over een paar tientjes. Doe je het daarvoor?”
Replica’s
Bijlsma had nog een mal van Kortjakje in huis, zodat ze een replica kon maken. Het beeld staat inmiddels weer op de sokkel, maar is gemaakt van kunsthars in plaats van brons. “Er hangt een bordje bij, waarop staat dat het echt geen brons is of een ander metaal. Dan hoop je maar dat ze dat lezen.”
Kunstenaar Eric Coolen, de andere maker van de Meermin, en Bijlsma bekijken of ze ook een replica van dit werk kunnen produceren. Dat is even afwachten, omdat zij niet meer de eigenaren zijn. Bovendien gaat het terrein, waarop de Meermin staat, over naar een andere eigenaar. “Op haar sokkel hebben we een beschrijving geschreven: hier stond ze. Vaar er vooral eens langs!”
Niet alle gedupeerde kunstenaars uit de regio zien het overigens zitten om een vervangend beeld te maken. John Verhagen, van wie ‘De Vogelaar’ in Heemstede verdween, heeft volgens Bijlsma laten weten dat dat werk niet meer zal terugkeren, als het origineel niet boven water komt.