In 2018 verdronken 112 inwoners van Nederland, 27 meer dan in 2017. Deze toename is alleen bij personen vanaf 20 jaar.
Bij jongeren tot 20 jaar blijft het aantal verdrinkingen de laatste jaren op hetzelfde niveau van gemiddeld 14 per jaar. Naast 112 inwoners van Nederland verdronken nog 26 niet-ingezetenen. Dat meldt het CBS maandag.
Meer mannen dan vrouwen verdrinken. In 2018 overleden 89 mannen en 23 vrouwen door verdrinking. Het aantal mannen dat door verdrinking om het leven komt, is al jaren drie tot vier keer zo hoog als het aantal vrouwen.
Reddingsbrigade Nederland is niet verbaasd over deze toename en maakt zich daar grote zorgen over. Directeur Koen Breedveld: âDoor het warme weer trokken heel veel Nederlanders in 2018 naar het water. De reddingsbrigades hebben dat ook gemerkt. Vorig jaar kwamen strandbrigades 7900 keer in actie, 2400 keer vaker dan het jaar ervoor. Als zomers als die in 2018 normaal gaan worden, dan hebben we nog een berg werk te verzetten om te zorgen dat Nederland veilig kan blijven genieten van het waterâ.
Maar het warme weer is volgens Breedveld niet de enige reden waarom er meer aandacht moet komen voor het voorkomen van verdrinkingen. âKinderen worden steeds minder motorisch vaardig, dat heeft ook invloed op de zelfredzaamheid van burgers in het water. We zwemmen ook minder vaak dan vroeger. We poedelen dan wel vaker als het 30 warm is, maar we zwemmen minder vaak. Ook dat vergroot de kans op verdrinkingen. Bovendien hebben we nog steeds te maken met mensen die uit andere landen komen waar men niet met waterrecreatie opgroeit. De kans is dan groter dat die mensen zich er niet van bewust zijn dat je je kind op zwemles moet laten gaan, dat je niet moet zwemmen als je alcohol hebt gedronken, wat muien zijn of dat je kramp kunt krijgen tijdens het zwemmenâ.