Op de Haarlemse scholen waar de doorstroomtoets niet verplicht is, kiest een meerderheid van de ouders ervoor om niet deel te nemen aan de toets.
Dat blijkt uit cijfers die Marten Elkerbout, bestuurder van stichting Spaarnesant, deelt met Haarlem105. Eerder werd bekend dat drie basisscholen in Haarlem stoppen met het verplicht afnemen van de doorstroomtoets in groep acht.
Ouders mochten bij basisschool De Molenwiek, De Argonauten en De Peppelaer zelf kiezen of hun kind de toets ging maken. “Het aantal kinderen dat niet heeft deelgenomen is hoger dan ik verwacht had”, zegt Elkerbout. “De beweegredenen van ouders zijn wisselend, maar de meesten begrijpen het verhaal en zijn het ermee eens”, legt hij uit.
Bij De Molenwiek is de toets door 38 van de 49 leerlingen niet gemaakt, bij De Argonauten door 18 van de 27 niet en bij De Peppelaer lieten 31 van de 51 leerlingen de toets aan zich voorbijgaan.
‘Dapper’
Onderwijswethouder Bas van Leeuwen was onlangs te gast bij Haarlem105 en reageerde op het nieuws. “Ik vind het heel mooi en dapper dat zij (Spaarnesant – red) dit debat aangaan”, zegt Van Leeuwen. “Ik vind het heel tof dat een Haarlems schoolbestuur hierin duidelijk positie kiest.”
Luister hier het interview met wethouder Bas van Leeuwen terug. Tekst gaat verder onder audiofragment
De wethouder sluit niet uit dat de volgende onderwijsbijeenkomst in het teken staat van toetsing en prestatiedruk. Gesprekken tussen het ministerie en schoolbestuur zijn volgens hem nog vaak eenrichtingsverkeer. “Dat schooldirecteuren, samen met docenten en ouders zeggen van: ‘Voor ons werkt dit niet. Wij zien dat dit kansengelijkheid tegenwerkt’, vind ik echt heel goed.”
Lees ook: Discussie over doorstroomtoets laait op: hoe gaan scholen in Zuid-Kennemerland ermee om?