In de jaren ’80 kwam Ilse Huijg als kind al in de sportwinkel van haar vader in de Generaal Cronjéstraat. Ze wist toen nog niet dat vader Piet Huijg een legendarische voetballer was van HFC Haarlem. Inmiddels runt Ilse zelf de winkel, die zo kenmerkend is voor de Cronjéstraat. “Voetballers konden toen nog niet leven van hun sport”, vertelt ze in deel vier van de serie over de Cronjé.
Ilse heeft door de jaren heen de Cronjé zien veranderen. “Mijn vader begon deze winkel in 1976. Er waren toen meer winkels en er reden auto’s door de straat. Eind jaren negentig was het hier een tijdje afgesloten voor auto’s. Dat was best lastig, er was bij de winkeliers onderling onenigheid. Sinds 2015 mogen er weer auto’s in en dat maakt het een stuk levendiger.”
Ondanks de veranderingen is er volgens Isle één ding hetzelfde gebleven. “De sfeer is niet anders. Iedereen kent elkaar en de mensen die in de buurt wonen. Je leeft met elkaar mee.”
Tekst gaat door onder de foto.
Piet Huijg was een kopsterke verdediger van HFC Haarlem waar hij zijn hele leven voor speelde en in 1982 zelfs Europees voetbal mee haalde. Tijdens de feestelijke opening van de winkel in1976 deelde HFC Haarlem voetballen uit. Het schouwspel en opening bracht enkele honderden mensen op de been.
“Voetballers konden toen nog niet leven van hun sport. Ze startten daarom vaak een sportwinkel of een sigarenwinkel”, legt Ilse uit.
Tekst gaat door onder de foto.
De reden dat ze de zaak heeft overgenomen is best verdrietig. “In 2012 werd mijn vader ziek. Waarschijnlijk heeft hij hersenschade opgelopen door het vele koppen. Hij kreeg de ziekte van Alzheimer.”
Ilse werkte toen nog voor een reclamebureau in Amsterdam en kon ‘de zaak niet teloor laten gaan.’ Zo is ze erin gerold. “Sinds 2015 doe ik het fulltime. Het is een groot avontuur, maar ik doe het ook uit loyaliteit.”
“De vriendelijkheid doen we hetzelfde”
Ilse Huijg, eigenaar Huijg Sport
Ze doet nu dingen zeker anders dan haar vader: “Hij was een voetballer en deed de winkel erbij. Hij vond het vooral leuk dat het over sport ging. Ik vind het ondernemende juist leuker. Afgelopen jaren waren lastig, maar we hebben het wel gered. Dat is mooi.”
Parels
Over een ding is ze zeker: “De vriendelijkheid waarmee we klanten benaderen, is dezelfde als altijd. We zorgen dat mensen echt met de juiste producten de deur uitgaan. Dat is het allerleukste, dat vond hij ook.
De gemeente Haarlem heeft het plan om de Cronje straat een flinke opknapbeurt te geven, zo moet er meer groen komen. Genoeg reden dus voor NH Nieuws om deze bijzondere koopgoot onder de loep te nemen in een serie verhalen. Zie hier de aftrap: Parkeerwinkelstraat Cronje komend jaar op de schop: 'Auto’s maken de Cronjé' of lees hier over Rob Smit, de onbetwiste postzegelkoning van de Lage Landen.
Identiteit
“Gezelligheid, koopstraat en…”, ze denkt even na. “Kwaliteit”, zegt de onderneemster als haar wordt gevraagd, de straat in drie worden te omschrijven. “Je zou het niet zeggen, maar er zitten hier zo veel parels waar mensen graag naartoe komen en waar je nog een soort ouderwetse kwaliteit vindt.”
Of de straat toekomst heeft, weet Ilse niet. “Ik denk dat het dan iets kleiner moet. Maar dat er een functie is voor een straat als deze, daar ben ik zeker van. Mensen komen er voor hun dagelijkse boodschappen en het biedt levendigheid in de buurt. Dus toekomst: zeker. Maar in een iets andere vorm.”