De waterkwaliteit van de Veerplas in Haarlem-Oost moet worden verbeterd. Dat vindt horecaondernemer Merel Janssen. Haar restaurant ligt naast het populaire zwemmeertje, maar door de blauwalg in het water blijven de bezoekers weg.
Sinds 29 juli zit er volgens zwemwater.nl, de officiële website waar de kwaliteit van het natuurwater wordt bijgehouden, blauwalg in de Veerplas. De bacteriën veroorzaken huidirritatie, maar kunnen ook leiden tot ernstigere klachten als diarree en overgeven.
En dat merkt Janssen altijd gelijk in de bezoekersaantallen. “Ik zit hier nu zes jaar, en iedere zomer is het weer raak”, vertelt ze. “En daardoor is mijn terras leger dan normaal. Mensen zijn dan toch bang om hier te komen en blijven weg. Bovendien is de website van zwemwater niet altijd up-to-date, zeker met dit weer.”
Filter
Janssen vindt niet alleen voor zichzelf dat er wat gedaan moet worden aan het vieze water. “Tuurlijk heb ik er profijt van”, geeft ze toe. “Maar ik vind het ook een verplichting naar de burgers toe.”
“De gemeente zou er meer aandacht aan moeten besteden. We hebben zo’n mooie recreatieplas aan de rand van de stad en in het Spaarne mogen we niet zwemmen. Waar moeten we dan heen?”
Tekst loopt door onder de video
Niet de gemeente, maar het Hoogheemraadschap van Rijnland is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit van de Veerplas. Een woordvoerder geeft aan dat ze al lang proberen om grip te krijgen op blauwalg en dop zoek zijn naar een duurzame oplossing die overal toepasbaar is.
“Wat bij de ene plas werkt, kan in een ander gebied niet werken. Bovendien is er geen garantie dat blauwalg op een lange termijn wegblijft. Het is een gevecht met een lange adem”, legt de woordvoerder uit.
Toch wordt er bij de Veerplas binnenkort wel een nieuw filter geïnstalleerd, om zo de blauwalg tegen te gaan. Maar of dat werkt, is maar de vraag. “Alleen met een filter los je het niet op. Er moet ook handhaving komen en daarvoor moet de gemeente meewerken. Laat niet iedereen zijn hond daar poepen bijvoorbeeld.”
Sproeiers
Dat het een complex probleem is, snapt Janssen. “Maar het kan niet zo zijn dat dit nog jaren zo doorgaat. Ik hoop dat er snel iets gaat gebeuren. En tot die tijd zetten wij bij warm weer sproeiers neer zodat kinderen hier toch met water kunnen spelen en verkoeling kunnen zoeken.”