Poppodium Patronaat, Stadsschouwburg en Philharmonie krijgen van de Veiligheidsregio Kennemerland een ontheffing van de coronamaatregel om per zaal niet meer dan 30 gasten te ontvangen. De culturele instellingen hebben elk een zaalcapaciteit van meer dan 300 personen en mogen, door dit besluit, nu per ‘programma’ maximaal 250 bezoekers toelaten. Dat heeft de Veiligheidsregio Kennemerland bekendgemaakt. Het gaat om een tijdelijke maatregel die in eerste instantie geldt tot 19 oktober aanstaande.
Vitale rol
Andere culturele instellingen in de regio Kennemerland, waarvoor de ontheffing geldt, zijn Schouwburg De Meerse in Hoofddorp, Stadsschouwburg Velsen en het Kennemer Theater in Beverwijk. “De zes instellingen krijgen de ontheffing, omdat ze van groot regionaal belang zijn en een vitale rol spelen voor de culturele infrastructuur”, schrijft de Veiligheidsregio.
“De volksgezondheid staat voorop”
Alle culturele instellingen moeten er goed op toezien dat ze zich houden aan de bestaande RIVM-richtlijnen. Voorzitter Marianne Schuurmans: “Bij elk besluit dat we als Veiligheidsregio nemen, staat de volksgezondheid voorop. Dat geldt ook voor dit besluit. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in de Veiligheidsregio loopt snel op. Het bezoek aan de betreffende instellingen moet daarom voor iedereen veilig verlopen.”
De theaters en concertgebouwen zijn verplicht om met een online kaartverkoopsysteem te werken. Het reserveren, placeren van gasten en de registratie moeten online gebeuren, meldt de Veiligheidsregio.
Patronaat: “Opluchting”
Directeur Jolanda Beyer van poppodium Patronaat: “Het is een opluchting. Je denkt wel dat het goed zal komen, maar ik ben heel blij dat ik ‘joehoe’ kon roepen. Het liefst had ik gehad dat alle drie de instellingen erbij waren.”
Toneelschuur: “Zure dobber”
De Toneelschuur/Filmschuur Haarlem krijgt de ontheffing niet. Deze instelling zal zich dus moeten houden aan het maximum aantal bezoekers van 30 mensen per zaal of activiteit, exclusief het personeel. “Het is een zure dobber”, zegt een woordvoerder tegenover Haarlem105. “In onze vergunning staat dat er maximaal 324 mensen in de Grote Zaal mogen. Het besluit van de Veiligheidsregio is gebaseerd op een capaciteit van 300 mensen. Daar zitten we net boven. We vinden het dus niet helemaal eerlijk. We horen bij de grote podia van Haarlem.”
De Toneelschuur/Filmschuur Haarlem is nog in gesprek met de Veiligheidsregio over de beslissing. “Het is moeilijk om het hoofd boven water te houden. Als we terug moeten naar 30 personen, weet ik niet hoe het verder moet. Dan wordt het helemaal moeilijk. Ik hoop dat we goed bericht krijgen”, besluit de woordvoerder.
Verhalenhuis Haarlem: “Teleurgesteld”
Ook Verhalenhuis Haarlem mag de komende tijd niet meer dan 30 bezoekers per zaal ontvangen. “We zijn teleurgesteld”, zegt coördinator Arno van der Vuurst. “De Veiligheidsregio heeft hierover niet vooraf met ons gecommuniceerd. Ik moest er zelf achteraan bellen. Er bestond grote onduidelijkheid. We zijn ook niet gekend in het hoe en waarom van deze beslissing.”
Verhalenhuis Haarlem kan normaal gesproken meer dan 300 mensen in de grote zaal plaatsen, op anderhalve meter afstand. Het besluit van de Veiligheidsregio heeft ook grote gevolgen voor optredens in deze culturele instelling. “De toneelvoorstellingen van vier Haarlemse toneelgroepen kunnen bij ons misschien niet doorgaan. En allerlei Haarlemse koren, die hier zouden optreden, kunnen in het Verhalenhuis waarschijnlijk geen concerten meer geven.”
“Er moest ergens een grens gesteld worden”
De Veiligheidsregio heeft aan Van der Vuurst laten weten dat er snel een beslissing moest worden genomen over welke culturele instellingen meer dan 30 personen mogen ontvangen en welke niet. “Er moest ergens een grens gesteld worden, zei de woordvoerder. Dat is bij deze instellingen gebeurd.”
De Veiligheidsregio kan op dit moment niet verder ingaan op de vraag waarom sommige instellingen buiten de boot vallen, aldus een woordvoerder tegenover Haarlem105. Jolanda Beyer van Patronaat denkt wel te weten waarom er juist voor de grote instellingen is gekozen. “Meestal kiezen ze voor de ‘hoofdstructuur’ van een stad. Dat zie je bijvoorbeeld in Amsterdam ook.” Het gaat daarbij om de grootste culturele podia. “In dit soort gevallen moet je ergens een keuze maken. Maar waarom er niet voor de Toneelschuur gekozen is, begrijp ik ook niet.”
Meer of minder ontheffingen
Na 19 oktober bekijkt de Veiligheidsregio of er meer instellingen in de regio voor ontheffing in aanmerking komen. Ook bestaat de mogelijkheid dat er moet worden afgeschaald. Als het noodzakelijk is, kan de ontheffing tussentijds worden ingetrokken, schrijft Veiligheidsregio Kennemerland.
Het kabinet maakte eerder deze week bekend in binnenruimten maximaal 30 personen toe te staan, om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De verschillende Nederlandse Veiligheidsregio’s kregen van de regering de ruimte om ontheffing te verlenen aan gebouwen die ‘van groot belang zijn voor de regio’.
Edwin van Balken, directeur Stadsschouwburg en Philharmonie, sprak over dit onderwerp in het nieuwsprogramma Haarlem Vandaag met Ruth Oei-Abraham.