Ze is wereldwijd mogelijk nog bekender dan Anne Frank, de Haarlemse Corrie ten Boom. “Dit komt misschien ook doordat zij veel meer boeken heeft geschreven en de wereld is over gereisd om te pleiten voor vrede en harmonie”, vertelt de directeur van het naar haar vernoemde museum Frits Nieuwstraten.
Het museum gevestigd aan de Haarlemse Barteljorisstraat is het ouderlijk huis van familie ten Boom, inclusief horlogewinkel en werkplaats. Tijdens de oorlog besloot de familie ten Boom mensen te laten onderduiken voor de nazi’s. Ze bouwden een geheime schuilplaats voor de onderduikers. Nadat de plek werd verraden vond er een inval van de Duitse Sicherheitsdienst plaats.
Directeur Frits Nieuwstraten geeft een rondleiding door het Corrie ten Boomhuis aan verslaggever Bas de la Rie:
Op de dag van de inval waren zes onderduikers aanwezig. Toen er alarm werd geslagen zijn deze gaan schuilen in een speciaal gemaakte kast in de kamer van Corrie. Bijna de hele familie Ten Boom was aanwezig en werd na een ondervraging afgevoerd naar het politiebureau op de Smedestraat.
Hoewel de onderduikers na grondig zoeken niet gevonden werden vonden ze wel veel meer voedselbonnen dan toegestaan was. “Dit hadden de Duitsers nodig om te zeggen: ‘zie je wel je bent fout’.” Pas twee dagen na de inval werden de zes onderduikers uit de krappe kast gehaald.
Familie Ten Boom was ondertussen al naar het Oranje hotel vervoerd. Na tien dagen gevangenschap stierf vader Ten Boom al. “Hij was hoogbejaard en op.” Corrie reisde samen met haar zus Betsie via het Oranjehotel, kamp Vught naar het concentratiekamp Ravensbrück.
“Corrie die al boven de vijftig was moest vanuit daar werken voor Siemens. De omstandigheden waarin ze verbleven waren vreselijk. Hierover praatte zij vaak met haar zus Betsie. Ze zeiden dan tegen elkaar: ‘Als wij hier ooit uit komen moeten wij vertellen hoe vreselijk het hier was, maar ook hoe vreselijk het is dat mensen dit elkaar aan doen.'”
Helaas stierf Betsie in het kamp, door ziekte en uitputting. Een aantal dagen later kwam Corrie vrij. “Waarom dit precies is gebeurd blijft onduidelijk, waarschijnlijk een administratieve fout, maar het is in ieder geval een wonder.” Twee weken na de vrijlating van Corrie werd besloten alle vrouwen van vijftig jaar en ouder te doden, omdat deze niet meer goed konden werken.
Corrie die net voor de massa-executie was vrijgelaten, besloot zich toe te wijden aan de belofte die zij had gemaakt aan haar zus Betsie. Haar eerste boek Gevangene en toch… werd al uitgegeven in 1945, en later schreef ze er nog meer. Ze vloog de wereld rond en bezocht meer dan zestig landen, waar ze haar christelijke boodschap van vergeving, maar vooral de boodschap van vrijheid en vrede verspreidde.
Haar verhaal werd wereldwijd bekend, en in 1975 werd er een film over gemaakt: The Hiding Place. In 2023 is hier een nieuwe versie van verschenen. Het Corrie ten Boomhuis trekt al jaren vele nationale en internationale bezoekers, die zich sinds de coronaperiode van tevoren moeten aanmelden. Toch staat er in de Schoutensteeg naast het museum vaak een rij mensen die zich niet hebben aangemeld. “Bij no-shows hebben deze mensen soms geluk.”