Bij de aanleg van een parkeerkelder in Haarlem is een scheepshelling uit de 18e eeuw gevonden. Bijzonder is dat het bouwwerk nog vrijwel volledig intact is.
Dat meldt de gemeente Haarlem vrijdag. De houten helling was ooit gelegen aan een insteekhaventje aan het Spaarne en was negen meter lang en 7,5 meter breed. De datering is bepaald op basis van onder meer oude kaarten en gevonden aardewerk. De vondsten zijn ter plaatse niet meer te zien en komen terecht in het archeologische depot van de gemeente.
De vondst werd gedaan tijdens de archeologische begeleiding van de ontgraving van een parkeerkelder op het voormalig terrein van Cavex nabij molen De Adriaan. De hellingplanken waren verbonden met 4 onderliggende balken door middel van houten pennen en enkele ijzeren nagels. De ‘kielplank’ was nog aanwezig en rustte op 9 houten blokken.
Aan de westzijde was de insteekhaven/havenkom beschoeid met planken, aan de oostzijde was bovenop de beschoeiing een tweede zij-helling aanwezig, die haaks op de hoofdhelling lag. Deze zij-helling viel deels buiten de damwanden van de bouwkuip.
Op een kaart van De Wit uit 1689 zijn drie insteekhaventjes zichtbaar langs het Spaarne. De scheepshelling heeft aan de meeste westelijke van deze drie insteekhaventjes gelegen. Op de kadasterkaart van 1811 zijn deze haventjes niet meer aanwezig en ontbreekt ook de scheepshelling. Vooralsnog wordt aangenomen, dat de helling in de loop van de 18e eeuw, of aan het begin van de 19e eeuw in onbruik is geraakt.
Het westelijke deel van het Scheepmakerskwartier, direct naast molen De Adriaan was ooit omgracht en vormde daardoor een eilandje. Deze voormalige gracht is tijdens de begeleiding ook teruggevonden.
foto: ADC ArcheoProjecten