De gemeente Bloemendaal is van plan om 90 asielzoekers onder te brengen op twee locaties in de gemeente. In het parochiehuis van de Heilige Antoniuskerk in Aerdenhout wil de gemeente 30 minderjarige vluchtelingen huisvesten. Pastoor Bart Putter wist dat zijn kerk in beeld was voor opvang, toch verraste de bekendmaking hem enigszins, vertelt hij aan Haarlem105.
“Het parochiebestuur was al in contact met de gemeente Bloemendaal. Die hadden aangegeven er mogelijk een locatie in te zien voor de opvang van asielzoekers”, vertelt Putter. Maar het laatste dat hij er over hoorde was dat eerst het COA nog benaderd zou worden. “Dat het nu ineens publiek werd was voor ons even verrassend want ik had natuurlijk ook graag de eigen parochianen daar eerst nog over geïnformeerd, dat dit er mogelijk aan zou zitten te komen”, legt de pastoor uit. “Het is op zich niet erg dat het nu bekend wordt maar het nog niet zeker dat het dan ook gaat lukken”, waarschuwt hij.
Luister hieronder het hele gesprek met pastoor Bart Putter terug:
Vooruitlopend op de spreidingswet waar het kabinet aan werkt hebben de gemeenten in Kennemerland afgesproken gezamenlijk het voorbereidende werk te doen. De gemeente Bloemendaal zal daarom dit jaar 90 asielzoekers opvangen. Toen het parochiebestuur gevraagd werd om te helpen hebben ze gezegd, “Daar willen we wij graag aan mee werken en kom maar eens kijken en zien wat er kan”, licht pastoor Putter toe. Hij waarschuwt er wel voor dat het geen oud hotel is. “Het is een pastorie en het is een parochieruimte, een grote zaal en dan nog de kerk. De pastorie heeft één badkamer en dus kan hij zich voorstellen, “als het COA dit toch ziet zitten dat er het nodige zal moeten worden aangepast.”
“We hoeven het nieuws maar te volgen en we zien dat er natuurlijk zeker bij omwonenden ook zorgen zullen zijn, dat zal voor de voor de parochianen ook gelden.”
Bart Putter, pastoor Antonius van Paduakerk
Eerst wil de pastoor overleggen met de parochianen en de vrijwilligers, maar dan ziet Putter wel mogelijkheden. “De zorg voor naasten, de vluchtelingen, is gewoon een wezenlijk onderdeel van ons geloof.” Een aantal maanden geleden zijn in de parochie ook al een paar middagen georganiseerd voor Oekraïense vluchtelingen. “Dan ontstaan er gewoon heel veel mooie nieuwe contacten, dat is ook heel mooi om te zien en te doen”, vertelt hij enthousiast. “Wat ik natuurlijk ook wel begrijp, we hoeven het nieuws maar te volgen en we zien dat er natuurlijk zeker bij omwonenden ook zorgen zullen zijn, dat zal voor de parochianen ook gelden”, zet hij uiteen.
Putter had daarom graag vooraf willen weten dat de gemeente Bloemendaal het nieuws over de mogelijke opvang in de kerk naar buiten zou brengen. “Het is toch ook wel een beetje waar wij voor staan als kerk, met alle zorgen van mensen die ik zonder meer begrijp. Het is natuurlijk nogal wat als er een grote groep mensen aan de straat komt wonen die eigenlijk toch heel rustig is”, spreekt hij begripvol uit.
“Het is een beetje het hele simpele ‘heb uw naaste lief zoals uzelf”
Bart Putter, pastoor Antonius van Paduakerk
Maar het zijn vluchtelingen, mensen met een eigen leven die alles achter zich hebben moeten laten door oorzaken waar zij zelf niet voor hebben gekozen. “Als wij zo ergens zouden komen, zouden we ook geholpen willen worden natuurlijk. “Ja het is een beetje het hele simpele ‘heb uw naaste lief zoals uzelf”, besluit de pastoor het gesprek.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet nog beoordelen of de locaties geschikt zijn voor de opvang van vluchtelingen. Naast de Sint Antonius van Paduakerk heeft de gemeente Bloemendaal een locatie op het oog op een industrieterrein aan de Westelijke Randweg voor de opvang van vluchtelingen. In april wordt het plan besproken in de gemeenteraad.