Wat begon als een potentiële nieuwe coalitie waarbij de wethoudersrollen al waren verdeeld, eindigde in D66 die afgelopen weekend besloot de stekker eruit te trekken. Een klap voor Rob Slewe, van Zelfstandig Bloemendaal die één van de vijf partijen en tevens part-time wethouder zou worden in de beoogde coalitie. “De teleurstelling is groot”, zo vertelde hij gisteravond tegen Haarlem105 in het radioprogramma Haarlem Vandaag.
“Je kan natuurlijk vanaf de zijlijn roepen hoe alles beter zou moeten, maar je kan je ook zelf verkiesbaar stellen en proberen van binnenuit de politiek te veranderen”, zo legde Slewe zijn politieke ambities uit tijdens het radio interview. Volgens Slewe moet binnen de politieke cultuur vooral het elkaar afbranden om niets worden veranderd. “En dan wordt het ook nog eens via de krant gespeeld waarin ik ongelooflijk ben afgebrand”, aldus de man achter Zelfstandig Bloemendaal. Maar juist dat is exact wat er nu gebeurt, waarbij ook Slewe niet van onberispelijk gedrag is, maar Slewe aanvoert dat hij het op ‘inhoud’ doet.
Tekst gaat verder onder het interview van gisteravond met Rob Slewe
Afgelopen zondag zei Slewe over de breuk binnen de beoogde coalitie tegen Haarlem105: “Ik ben er vrij rustig onder, maar dit is een geplande actie van burgemeester Elbert Roest. […] Het is overduidelijk een bewuste keuze geweest van burgemeester Roest om dit juist nu op te voeren en gigantisch op te blazen.”
Met ‘dit’ doelde hij op het rapport van de Commissie Integriteit waaruit blijkt dat een aantal (oud) raadsleden niet integer heeft gehandeld, waaronder Slewe zelf. En dat, in combinatie met de negatieve wijze waarop de fractie van Zelfstandig Bloemendaal op deze conclusies reageerde, was voor D66 de reden om niet verder te willen gaan met Zelfstandig Bloemendaal als potentiële coalitiepartner.
Hoe nu verder?
De afgelopen week stond in het teken van verwijten over en weer in de media en op social media. Daarnaast verspreidde Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal pamfletten waarbij de pijlen gericht waren op burgemeester Roest. De schuldvraag zou uiteindelijk minder van belang moeten zijn, want wat is het effect van dit geruzie en het ‘vingertje wijzen’ op het vertrouwen van de Bloemendalers in de gemeentepolitiek?
Dat deze Raad en de burgemeester ondanks de escalatie van afgelopen week nog vier jaar met elkaar door moet, dat staat in ieder geval als een paal boven water. Op de vraag hoe de inwoners van Bloemendaal ooit het vertrouwen krijgen -of terug krijgen- dat de raadsleden en wethouders in de Raad zitten voor hen en niet voor persoonlijke gewin, antwoordt Slewe instemmend. “Dat wordt zeker lastig.”
“Ja ik had dingen anders kunnen doen”
Rob Slewe, Zelfstandig Bloemendaal
Op de vraag wat hij anders had kunnen doen, zegt Slewe: “Ja, ik had dingen anders kunnen doen. Ik had bijvoorbeeld nooit Elswoutshoek moeten kopen, maar ja, het is de mooiste plek die er is, maar wel met alle ellende die ik er omheen heb gekregen”.
In dat antwoord schuilt onbewust oud zeer, dat misschien ook de grote teleurstelling van het niet doorgaan van de beoogde coalitie. Slewe bevestigt tijdens het interview dat het hem inderdaad persoonlijk raakt. “Op sommige momenten denk je natuurlijk, als het op die manier moet dan hoeft het voor mij niet meer, maar dat gevoel is dan ook weer snel voorbij.”
Zure appel
Uiteindelijk zullen alle partijen ervoor moeten zorgen dat ze doen waarvoor ze zijn gekomen, namelijk de belangen behartigen van de gemeente en dat zal in veel gevallen betekenen dat ze de door de zure appel heen moeten bijten. “Er zullen bepaalde mensen iets meer moeten slikken, maar wij zijn van plan om op dezelfde constructieve manier door te gaan en de dingen waar we voor staan proberen te realiseren”, zegt Slewe. Dan kan het blijkbaar niet in de coalitie, dan moeten we maar proberen om het in de raad te doen.”