De Sinterklaasintocht in Haarlem gaat definitief niet door. Dat heeft de voorzitter van de Stichting Sinterklaasintocht Haarlem, Marc Schultheis, bekendgemaakt in het nieuwsprogramma Haarlem Vandaag op Haarlem105.
De Veiligheidsregio Kennemerland en de gemeente Haarlem hebben besloten dat ze geen toestemming geven om de Sinterklaasintocht op de alternatieve manier, die de stichting in gedachte had, te laten doorgaan. De bedoeling was dat Sint Nicolaas in de Gravenzaal van het Haarlemse stadhuis kleinere groepen ouders en kinderen om beurten zou ontvangen. “Het zou volledig coronaproof zijn”, zegt Schultheis. “Maar het aantal coronabesmettingen liep vreselijk op.” En daarom blaast de stichting het feest dus af.
Het gaat om het ‘plan C’ dat nu van de baan is; de laatste strohalm voor Sinterklaas, Haarlemse kinderen en hun ouders. Al langer was duidelijk dat de traditionele fysieke intocht niet kon plaatsvinden, vanwege de coronapandemie.
Sinterklaasfilm
Door de laatste coronamaatregelen van het kabinet moest de stichting vorige week een streep zetten door ‘plan B’: een Sinterklaasfilm, uitgezonden door Haarlem105 en NH, die zou eindigen op een fysieke plek, in een hotel. “We wilden drie sessies houden met Sinterklaas en 150 kinderen van corona-zorgpersoneel per sessie. Alles was in kannen en kruiken en op dat moment moest de horeca dicht. Als we het hadden laten doorgaan, hadden maar 15 kinderen per keer naar Sinterklaas toe gekund. Dat vonden we te weinig.”
“Laten we het niet dramatischer maken dan het is”
Hoe komt het besluit om geen toestemming te geven voor ‘plan C’ aan bij Schultheis? “Laten we het niet dramatischer maken dan het is. Het is ontzettend vervelend voor de kinderen dat we het niet kunnen organiseren. Maar er komen jaarlijks meer dan 100.000 mensen naar de intocht toe. Dat is tegelijkertijd de achillespees van dit evenement.”
Digitale intocht
Is het écht niet mogelijk om alsnog een digitale intocht te organiseren? “Sint komt over drie weken aan. Dat is nu te kort dag. Wij zijn de Intocht van Sinterklaas in Haarlem en niet ‘filmproducent Kapoentje’. We moeten ook bij onze leest blijven.”