Sportscholen en grotere verenigingen uiten hun zorgen over de manier waarop ze de nieuwe coronamaatregelen, die aanstaande zaterdag ingaan, moeten handhaven. Ook niet-gevaccineerde sporters voelen de druk toenemen, zo erg zelfs dat Thijs (32) zijn principe heeft laten varen.
Thijs (zijn achternaam is bekend bij de redactie) is een graag geziene gast in de sportschool. Vier keer in de week meldt hij zich crossfit, en tot nu werd hem als ongevaccineerde geen strobreed in de weg gelegd om zijn favoriete sport te beoefenen.
Discussies
De crossfitter kan zich namelijk niet vinden in de maatregelen en gelooft ‘niet per se dat het vaccin helpt’. In zijn omgeving was er over het algemeen begrip voor zijn keuze. “Al liepen de discussies soms best hoog op”, zo laat hij aan de telefoon weten.
Waar ze niet per se tegen het vaccin zijn, is bij sportvereniging Olympia Haarlem. Op het sportcomplex waar ze onder andere voetballen, honkballen en zalen verhuren, maken ze zich wel zich zorgen over de handhaving van de nieuwe coronaregels.
Tekst gaat door onder de foto.
Anton den Braber is secretaris van de omnivereniging, de overkoepelende beheerder van het complex. “Er wordt hier van alles gedaan, we hebben zelfs middelbare scholen die gebruikmaken van de accommodatie op dit terrein.”
Het is volgens Den Braber niet te doen om vanaf zaterdag iedereen die het terrein opkomt, te controleren. “We moeten niet alleen alle sporters controleren, ook de ouders die hun kinderen komen ophalen en dat is ondoenlijk met zo veel verschillende verenigingen op dit complex.”
Dan zijn er nog de sporters die niet zijn ingeënt, maar wel op het terrein hun sport willen beoefenen. “Dat zou wel eens kunnen oplopen tot een kwart van de mensen hier. Zij zouden zich allemaal steeds moeten laten testen, dat is ondoenlijk.”
“Ik was gewoon boos en vol onbegrip”
Crossfitter Thijs
Sportvereniging Olympia Haarlem is dan ook nog druk met al haar verenigingen in overleg. Daarbij wordt ook gewacht op verdere instructies van de overkoepelende bonden als de KNVB, die met richtlijnen komen. Maar tot die tijd maakt Den Braber zich zorgen. “Feitelijk is het niet te doen, het is een bijna ondoenlijke situatie.”
Ook crossfitter Thijs was zeer gefrustreerd toen hij hoorde over de nieuwe maatregelen. “Ik was gewoon boos en vol onbegrip toen ik de eerste berichten opving dat alle sporters een coronapas nodig hebben. Maar ik wist wel dat ik bewegen uiteindelijk belangrijker vind dan het vaccin. Ik heb me dus vanmiddag maar laten inenten.”
‘Geen mensen uitsluiten’
Bij sportschool Nijhoff en de nieuwe sportschool Levelup in Parkwijk balen ze ook flink van de nieuwe regels. Die laatste opende in coronatijden haar deuren en dacht het ergste wel gehad te hebben. “Wel heftig toen ik hoorde dat het ook om sportscholen ging”, vertelt eigenaar Gwen Kops, “maar we hebben er maar mee te dealen.”
Geert Nijhoff worstelt ontzettend met het vraagstuk rond de controle van het coronatoegangsbewijs: “Ik vind mezelf niet de persoon om mensen te controleren en ik ben al helemaal niet de persoon om de medische achtergrond te vragen. Daarnaast wil ik geen mensen uitsluiten.”
“O ja, ik heb natuurlijk nog een prik nodig”
Crossfitter Thijs
Ook vraagt Nijhoff zich af wat hij nou precies zou moeten controleren. “De controle zegt niets, want je kan nog steeds besmettelijk zijn. Dus waarom dan iets controleren? Ik vind het echt heel moeilijk.”
Misschien stiekem
Kops heeft gehoord dat sommige niet-gevaccineerde sporters nu overwegen om alsnog een prik te gaan halen. “Maar ja, gevaccineerd of niet, het kost ons sowieso meer tijd om de mensen te controleren en ouders moeten weer buiten wachten op hun kinderen.”
Crossfitter Thijs heeft zijn eerste prik inmiddels gehad, maar moet nog wel drie weken wachten op de tweede dosis, waarmee hij een coronatoegangsbewijs kan krijgen. “O ja”, lacht hij. “Ik heb natuurlijk nog een prik nodig. Nou, ik ga toch even kijken of ze mij misschien stiekem laten sporten. Van drie weken stilzitten, word ik namelijk echt niet blij.”