Mensen zeggen steeds vaker hun lidmaatschap van de sportclub op omdat ze dit te duur vinden, blijkt uit recent onderzoek van het Mulier Instituut. De aangekondigde btw-verhoging van het huidige kabinet kan tot nog meer opzeggingen leiden. Uit een rondgang van Haarlem105 blijkt dat sportscholen in de regio zich zorgen maken.
Als de kabinetsplannen doorgaan wordt de btw verhoogd naar 21 procent per 1 januari 2026. Pauline Slagman, eigenaar van Fit4Lady, is naar eigen zeggen nog “in de ontkenningsfase” over de btw-verhoging. “Maar de btw-verhoging baart me wel ernstig zorgen. Ik verwacht dat het leden gaat kosten, ook in mijn segment.”
Nu zijn het volgens de onderzoekers vooral mensen uit huishoudens met een benedenmodaal inkomen die een sportlidmaatschap opzeggen vanwege de kosten. De verwachting is dat dat steeds meer mensen gaan worden.
“We merken wel een minder sterke stijging dan voorheen”
– Ridouan, eigenaar Gym Haarlem
“Als mensen het financieel moeilijk hebben, zijn abonnementen het eerste dat ze opzeggen”, reageert Ridouan, eigenaar van Gym Haarlem. “Bij ons is er nu nog geen sprake van, maar we merken wel een minder sterke stijging dan voorheen.” Mensen worden zo niet gestimuleerd meer te bewegen, stelt hij. “Ik snap dat er geld nodig is, maar de oplossing is niet om iets zwaarder te gaan belasten. Het kabinet moet in plaats daarvan minder uitgeven.”
Flinke verhoging
Elco van der Geest runt sportschool Kenamju in het centrum van Haarlem. “Je kunt het huidige kabinet niet meer serieus nemen op het gebied van gezondheid”, vindt hij. “Ik maak me niet direct zorgen voor mijn sportschool, maar het is natuurlijk wel een serieus probleem. Het gaat om een behoorlijke verhoging.” Voorlopig gaat hij zijn eigen prijzen nog niet omhoog gooien. “We hebben het dit jaar niet gedaan en aankomend jaar ook niet. Als het moet dan doen we het pas in 2026.”
“Bepaalde doelgroepen vallen straks tussen wal en schip en daar maken wij ons wel zorgen om”
– Ewout Bos, locatiemanager Health Time
Locatiemanager Ewout Bos van sportschool Health Time heeft ook zijn bedenkingen bij de kabinetsplannen “Wij zitten in Schalkwijk, van zichzelf een omgeving waar veel mensen wonen met een lager inkomen”, vertelt hij. “Gelukkig werken we heel nauw samen met de gemeente, zodat mensen bijvoorbeeld met een Haarlempas hier kunnen sporten.” Bos vervolgt: “Maar bepaalde doelgroepen vallen straks tussen wal en schip en daar maken we ons wel zorgen om.”
‘Een risico’
Het aantal Haarlemmers dat regelmatig sport is volgens sportwethouder Eva de Raadt afgelopen jaren gelukkig stabiel gebleven. De vraag is of dat zo blijft. “We zien de aangekondigde btw-verhoging als een risico en volgen nauwlettend hoe dit zich zal ontwikkelen”, reageert De Raadt. “Om ervoor te zorgen dat ook inwoners met een kleine beurs kunnen sporten, hebben we de Haarlempas, het Jeugd Sport- en Cultuurfonds, en het Sportfonds voor volwassenen.”