Uit nieuwe cijfers van Dicriminatie.nl Kennemerland over de sociale acceptatie en veiligheid onder lesbische, homo- en biseksuele, transgender, intersekse en queer personen, blijkt dat er steeds meer discriminatie en agressie tegen de gemeenschap is.
Het aantal lhbtiq+’ers in Kennemerland dat het afgelopen jaar te maken had met discriminatie, beledigende opmerkingen of agressie vanwege hun genderidentiteit of seksuele gerichtheid is toegenomen met 44 procent. In 2022 was dit nog 28 procent. Deze toename is volgens het Pink Panel-onderzoek 2024 zowel te zien in de eigen straat of woonwijk, de openbare ruimte en op het werk.
Coming Out-dag
Het anti-discriminatiebureau komt deze week naar buiten met de nieuwe onderzoeksresultaten vanwege Coming Out-dag op vrijdag 11 oktober. “Dan hijsen we samen met de voorzitter van COC Kennemerland de ‘progressvlag’ op het Stadhuis om aandacht te vragen voor gelijkheid en acceptatie voor alle Haarlemmers”, aldus wethouder diversiteit Eva de Raadt van de gemeente Haarlem.
Een zorgwekkende trend volgens het anti-discriminatiebureau is dat lhbtiq+’ers hun gedrag aanpassen en voorzichtiger zijn geworden wie ze over hun seksuele gerichtheid en genderidentiteit vertellen. Het onderzoek wijst uit dat 77 procent van de respondenten het gedrag tijdens uitgaan aanpast. Daarnaast durft 50 procent minder hand in hand te lopen in de eigen straat. Het aantal discriminatie-incidenten op grond van (homo)seksuele gerichtheid, gemeld bij Discriminatie.nl Kennemerland en de politie, stijgt al jaren en is in 2023 verder toegenomen naar 55, van 42 in 2022.
“Iedereen moet zich vrij en veilig voelen om zichzelf te zijn”
Eva de Raadt, wethouder diversiteit en inclusie Gemeente Haarlem
“Dit onderzoek toont aan dat veiligheid en acceptatie nog steeds niet vanzelfsprekend is”, aldus De Raadt. “Als gemeente willen we dat iedereen zich vrij en veilig voelt om zichzelf te zijn. We blijven werken aan een stad waar gerespecteerd wordt wie je bent en waar je kan vieren van wie je houdt. Met het Actieplan Haarlem Regenboogstad zet de gemeente onder meer in op bewustwording, zichtbaarheid en ontmoeting.”
Lees ook: Meer meldingen van discriminatie in regio: “Aantal incidenten ligt nog veel hoger”