Ook afgelopen maand zijn de prijzen weer gestegen, al was het iets minder dan de maanden ervoor. Gemiddeld werd alles 11,2 procent duurder in vergelijking met een jaar geleden, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat mensen hierdoor minder te besteden hebben merken ook kringloopwinkels. Daar stijgt juist de verkoop, omdat mensen nieuw niet altijd meer kunnen betalen: “Ik verkoop 30 procent meer kleding dan vorig jaar”, zegt Dirk Boterblom van de Bijna Gratis Markt in het centrum van Haarlem.
Ook andere kringloopwinkels zien een stijging, al wijst niet iedereen gelijk de inflatie aan als oorzaak. “Het zijn waarschijnlijk meerdere oorzaken, maar alles wordt wel duurder”, zegt Jan van Buren. Hij ziet bij de kringloopwinkel Zolder023 sinds september de kledingverkoop flink stijgen. “Wij hebben inmiddels zelfs een pop-up store geopend in Haarlem-Noord waar driekwart van de winkel uit kleding bestaat.”
“Ik merk dat steeds meer mensen het niet meer kunnen betalen”, vervolgt Boterblom, die aangeeft sommige klanten korting te geven. “Naast kleding verkoop, repareer ik ook fietsen en ook hier zie ik een toename. De totale groep die het moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen groeit.”
Vintage winkels
De vele vintage winkels die in en rond om Haarlem zitten merken ook dat het drukker wordt, al komt dat volgens hen niet door de stijgende prijzen. “Het is meer de algemene trend die er nu nog voor zorgt dat het drukker is”, merkt Kirsten van de Stijlloods op.
Naast de drukte die volgens de winkels veroorzaakt wordt door de huidige duurzame vintage trend, merken veel ondernemers op dat er opvallend veel naar warme truien wordt gezocht. “Vorig jaar verkocht ik bijna geen enkele trui. Nu spreek ik mensen in de winkel die opzoek zijn naar een warme trui omdat de kachel een paar graden lager staat”, merkt Esmee van Kat en Ko op. Ook Kirsten van de Stijlloods kan zich vinden in dit beeld. “Ik verkocht net nog een wollen deken aan iemand, die deze kocht voor haar zoon ‘kan die lekker warm op de bank zitten’ zei ze”, aldus Kirsten die erbij zegt dat de dekens goed verkopen.
Kledingcontainers
Tom Wielart van de Snuffelmug constateert dat de kwaliteit van de kleding die binnen komt via kledingcontainers in de stad minder wordt. “Dit is niet per se een gevolg van fast fashion, we zien ook dat kleding langer gedragen wordt. Bijvoorbeeld doordat het eerst gerepareerd wordt voordat mensen het weggooien. Al kan ik hierover geen uitgebreide conclusie trekken omdat wij de kledingstukken bij het sorteren niet uitvoerig bekijken.”
De kledingverkoop bij de winkels van de Snuffelmug in Haarlem en Heemstede laat een kleine groei zien. “Dit is in vergelijking met eerder dit jaar, maar er is geen significant verschil of iets schokkends te zien”, zegt Wielart. Door de afgelopen corona jaren is het volgens Wielart moeilijk om cijfers te vergelijken met voorgaande jaren.
Kledingherstellers
Hoewel er landelijk een beeld is dat kledingherstelbedrijven het steeds drukker krijgen valt bij een belronde van Haarlem105 een wisselend beeld op. Waar een aantal kleermakers spreekt over een daling, die vooral sinds corona te zien is, zijn er ook geluiden te horen dat het juist drukker wordt.
Zoals bij de Haarlemse Schaar: “Wij horen van klanten dat de nieuwe kleding collecties duurder zijn geworden en ze daarom oude kleding laten repareren.” Ook is het bij Droom Mode in de Haarlemse Amsterdamstraat erg druk. Al ziet Kledingreparatie Binnenweg in Heemstede juist weer precies het tegenovergestelde. “Ik zit hier al twintig jaar en bij ons is het nu juist rustiger.” Het valt hen ook op dat er een daling in reparaties is sinds corona, ook de Naald van Haarlem-Noord herkent dit beeld.