Het Spaarne Gasthuis start als eerste in Nederland met een nieuwe, snellere methode voor de behandeling van kleine blaastumoren. Gewoon op de polikliniek, een verdoving is niet nodig en na de behandeling kan je gelijk naar huis. “Het is veel minder belastend voor de patiënt”, zegt Jan Willem Mazel, uroloog bij het Spaarne Gasthuis.
De behandeling, bekend als TULA (Trans Urethrale Laser Ablatie), gebruikt lasertechnologie om kleine blaastumoren te verwijderen. In het Verenigd Koninkrijk wordt deze methode al langer gebruikt, maar nu wordt dus ook in Nederland hiermee gestart. “Deze lasermethode is eigenlijk pijnloos en deze methode hebben we afgekeken van Engeland, waar dit al langer wordt toegepast. Het is een andere methode dan dat we normaal gebruiken”, legt Mazel uit.
Luister hieronder het hele interview terug. Tekst gaat verder onder het fragment
De behandeling van blaaskanker is heel belastend voor patiënten legt Mazel uit. “We vinden het gelukkig vaak in een vroegtijdig stadium zodat je dat nog kan weghalen, maar het komt heel vaak terug. En als het terugkomt, moeten de mensen altijd naar de operatiekamer om een klein poliepje weg te halen. Dat hoeft dus nu niet meer, dat kunnen we poliklinisch doen”, zegt de arts. Dat is voor mensen veel minder belastend, ze hoeven niet te worden opgenomen in het ziekenhuis.
Resultaten
Er moet wel nog bewezen worden dat deze methode werkt. Het Spaarne Gasthuis doet dit door de resultaten bij te houden. “Oncologisch, dus wat betreft de kankercontrole moet het ook goed zijn. We moeten ook aantonen dat bijvoorbeeld die tumoren niet vaker terugkomen na de laserbehandeling”, zegt Mazel. Dit zal zich volgens de uroloog over de komende tien tot vijftien jaar aantonen.