Aanbieders van deelscooters in Haarlem moeten na de zomer een vergunning aanvragen bij de gemeente. Het college van B en W werkt aan plan om dit mogelijk te maken. Zo wil de gemeente overlast voorkomen van bijvoorbeeld fout geparkeerde scooters op straat.
Wethouder Robbert Berkhout (GroenLinks) benadrukt dat hij wel positief tegenover het gebruik van de scooters staat. “Het is altijd wel goed om even te kijken naar de meerwaarde voor deelscooters, bereikbaarheid en voor de korte ritjes. Maar als het er te veel worden kan dit overslaan in overlast. Die balans proberen we te bewaken, daarom moeten we ook vergunningen gaan invoeren”, zei hij in het radioprogramma Haarlem Vandaag op Haarlem105.
Deelscooters en andere deelmobiliteit zou het autogebruik in de stad moeten tegengaan. Sinds 2020 zijn de elektrische deelscooters ook in Haarlem beschikbaar. Of dit in Haarlem al heeft geleid tot minder auto’s is lastig te zeggen, zegt Berkhout. “Dat is wel de potentie die deelscooters hebben, maar dat komt er nog niet helemaal uit in Haarlem. Het kan ook zijn dat mensen er nog even aan moeten wennen, hun gedrag en hun manier van vervoer ook moeten gaan afstemmen. Tegelijkertijd weten we dit ook gewoon nog niet. Het handige is dat als we straks met vergunningen werken, we die data ook kunnen opvragen bij de aanbieders om daar beter zicht op te krijgen”, aldus de wethouder Duurzaamheid, Economie en Mobiliteit.
Parkeervak
Op dit moment worden de 200 deelscooters in Haarlem gemiddeld drie keer per dag gebruikt. In september wil Berkhout de algemene plaatselijke verordening (APV) aanpassen om de vergunningsplicht mogelijk te maken. Of er dan echt iets verandert is de vraag; het maximumaantal deelscooters blijft bij de huidige 200. Ook is er dan ruimte voor twee aanbieders van deelscooters, net zoveel als er nu al actief zijn. Met een vergunningsplicht wil het college vooral duidelijke regels stellen voor het gebruik en aanbieden van de scooters. “Bijvoorbeeld een speciaal parkeervak voor deze scooters. In Amersfoort doen ze dit rondom het station. Wij willen nu kijken of we dit in Haarlem ook aan de noordkant van het station kunnen gaan doen”, zegt Berkhout. Na de zomer moet het mogelijk blijven om de deelscooters overal te kunnen parkeren, behalve op drukke delen in het centrum en bijvoorbeeld rondom het station.
Gedeelde verantwoordelijkheid
Ondanks de regels die na de zomer moeten gelden, blijft het ook een verantwoordelijkheid van de aanbieders van het deelvervoer dat er geen overlast komt, vindt Berkhout. “Als ze maar lukraak op de stoep staan en mensen hinderen, leidt dit tot overlast. Mensen zullen dan sneller een klacht indienen bij de gemeente. Dan zouden de scooters uiteindelijk helemaal verbannen kunnen worden uit de stad. Aanbieders hebben dus ook zelf een belang bij het goed parkeren van de scooters. Maar dat doen ze al aardig, zoals het vragen om een foto nadat iemand een scooter parkeert.”
De komende twee jaar wil wethouder Berkhout de situatie goed in de gaten houden en indien nodig de wetgeving aanscherpen. In september wordt het voorstel in de raad besproken.
Luister hieronder het hele gesprek met wethouder Robbert Berkhout terug