Er is een vermoeden dat er botulisme heerst bij watervogels in de Jan Gijzenvaart op het stuk tussen het Haarlem stadion en de Randweg.
Spaarnelanden heeft al een aantal dode eenden opgeruimd. Of de dieren daadwerkelijk botulisme hebben is lastig vast te stellen. Hiervoor moet een nog levend dier onderzocht worden op verlammingsverschijnselen.
De komende voert Spaarnelanden extra controles uit in de omgeving, om dode of verlamde dieren te kunnen vinden. Mocht je een dode of verlamde watervogel of vis tegen komen, kan je dit melden bij Spaarnelanden via 023-7517200 of info@spaarnelanden.nl.
Het advies is om de dode dieren niet zelf op te ruimen of ermee in contact te komen. Ook zwemmen of spelen in het water wordt afgeraden. . Bij de Jan Gijzenvaart worden waarschuwingsborden geplaatst tussen het Haarlem stadion en de Randweg.
Botulisme is een ziekte die voorkomt bij vissen en watervogels en die veroorzaakt wordt door de botulismebacterie die leeft in warm water met een tekort aan zuurstof. Bij langdurige warmte is er kans op botulisme, vooral in ondiep water zonder waterplanten. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20° Celsius, waardoor de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn een bron van besmetting.
Voor mensen is de bacterie meestal ongevaarlijk, maar kan in sommige gevallen toch ernstige klachten veroorzaken. Meer informatie over botulisme is te vinden op de website van het RIVM.