Het blijft een monsterklus voor middelbare scholen en de cijfers liegen er niet om: In totaal zoeken 3545 basisschoolleerlingen een plekje voor komend schooljaar in het voortgezet onderwijs (VO) in onze regio voor komend schooljaar. Truus Vaes, woordvoerder schoolbesturen Zuid-Kennemerland is zeer tevreden met de plaatsingscore dit jaar. “In de regio Zuid-Kennemerland is 99 procent van de leerlingen op een school uit hun top drie geplaatst. In de gemeente Haarlemmermeer zijn bijna alle leerlingen geplaatst bij hun eerste keuze”, zo vertelt ze tijdens Haarlem Vandaag.
Wanneer er bij een school te veel aanmeldingen zijn, volgt een lotingsprocedure en worden kinderen in, of uitgeloot. “De kinderen met een advies vmbo tl, havo of vwo hebben de opdracht om zeven voorkeursscholen te geven. Kinderen met een vmbo basis/kader advies, die moeten twee scholen opgeven”, legt Vaes het proces uit.
“Als we kijken naar de historie van de aantallen, dan mogen we dit jaar absoluut niet ongelukkig zijn”
Truus Vaes, woordvoerder schoolbesturen Zuid-Kennemerland
Sinds twee jaar moeten kinderen uit groep acht zeven middelbare scholen doorgeven waar hun voorkeur naar uitgaat, ten opzichte van de jaren daarvoor. Toen hoefde een achtstegroeper vijf scholen opgeven. Nadat in 2020 ruim dertig kinderen op geen van de hun top vijf scholen was geplaatst, is het jaar erop het aantal scholen dat moest worden opgegeven verhoogd naar zeven.
Luister hieronder het hele interview terug met Truus Vaes. Tekst gaat verder onder het fragment
Vaes is blij met de score, zo vertelt ze tijdens het interview. “Dit jaar was de uitslag best wel goed. We hopen altijd dat het aantal kinderen dat we moeten uitloten zo laag mogelijk is. Als we kijken naar de historie van de aantallen, dan mogen we dit jaar absoluut niet ongelukkig zijn”, stelt Vaes tevreden vast.
“Wanneer de voorkeursschool niet de eerste keuze is, maar bijvoorbeeld twee of drie, dan kan dat in eerste instantie een grote teleurstelling zijn”
Truus Vaes
Er werd dit jaar voor het eerst met een digitaal aanmeldingssysteem gewerkt. “Het systeem vermeldt de aanmeldingen in zijn totaliteit per school”, legt Vaes uit. “De school geeft zelf op hoeveel kinderen zij maximaal kunnen plaatsen. Vervolgens wordt er gezamenlijk vastgesteld op welke school sprake is van teveel aanmeldingen. Daarna wordt gezamenlijk vastgesteld welke scholen er helaas geloot moet gaan worden.”
Teleurstelling
Het is volgens de woordvoerder een grote teleurstelling voor leerlingen wanneer zij niet op hun eerste voorkeursschool worden geplaatst. “Wanneer de voorkeursschool niet de eerste keuze is, maar bijvoorbeeld twee of drie, dan kan dat in eerste instantie een grote teleurstelling zijn. Hoe hoger dat getal, hoe minder leuk het voor een leerling is. Dat realiseren wij ons ook”, zegt Vaes.