De blauwe boot met rode onderkant en witte kajuit begint bijna een bekend uitzicht te worden voor vele Zandvoorters. Vandaag is het drie weken geleden dat de boot is gestrand. “Ik loop er elke dag wel even langs”, vertelt een mevrouw die boven op de boulevard even stilstaat om naar de boot te kijken. Of ze deze week afscheid moet nemen van de boot? Lisette Reker, dochter van de eigenaar van de viskotter, hoopt van wel.
“De boot ligt niet in de weg en hij maakt geen milieu schade. Wij hebben de motorkamer leeggepompt in speciale tanks om milieuschade te voorkomen. Hierdoor is het voor Rijkwaterstaat geen prioriteit om die boot weg te halen”, legt Reker uit. Het gevolg is dat ze zelf de boot moeten weghalen en dat gaat al drie weken lang erg lastig. Inmiddels hebben ze het plan om een grote geul te graven, alleen om met graafmachines het strand op te kunnen moeten vergunningen worden aangevraagd. “Deze zijn inmiddels aangevraagd en de gemeente zegt welwillend te zijn, maar ik heb nog geen antwoord.”
Lisette Reker voert namens haar vader, de eigenaar van de boot, het woord. “Hij is vooral druk bezig met de boot en hoe we deze nu eindelijk weg krijgen.” Het aanvragen van vergunningen voor graafmachines is iets wat de Rekers nooit eerder hebben gedaan dus hoe snel het gaat weten ze niet. In het radioprogramma 023 vertelt ze nog een keer wat er allemaal is gebeurd.
Wanneer de vergunningen dan eindelijk binnen zijn is het alsnog een hele klus, vertelt ze. “De timing moet goed zijn, wanneer we graven moet een sleepboot al klaar liggen. De gegraven geul wordt namelijk door de zee in één nacht al weer opgevuld met zand.” Dit is ook hoe zandbanken ontstaan, door de natuurlijke stroming hopen op sommige plekken van de bodem meer zand op dan andere. “Hier moeten wij nu doorheen om weer terug naar IJmuiden te kunnen.”
De hoop is dat er deze week nog een actie kan worden ondernomen. Onlangs was er nog goede hoop door het springtij, waarbij het water hoger is dan normaal met hoogwater, maar ook toen mislukte de actie. “De volgende keer springtij is pas 21 december, ik hoop toch echt dat we daarvoor de garnalenkotter al weg hebben. Op het moment dat er niets gevangen wordt is er namelijk ook geen inkomen.”
Attractie
De kotter heeft een behoorlijke aantrekkingskracht op mensen. “Dat mensen er een foto van maken of er mee op de foto gaan is prima, maar er tegen aan klimmen of erop klimmen voor een selfie vinden wij echt niet kunnen. Je moet er gewoon vanaf blijven, we gaan ook kijken of we het afkunnen zetten.”
Tot overmaat van ramp zijn er vorige week ook nog spullen van de boot gestolen. “We hadden kranen van de boot afgehaald en naar de loods in IJmuiden gebracht, mijn vader was een kwartiertje weg om te gaan eten en toen zijn er allemaal rvs-pijpen gestolen. Weer iets dat je er even bij krijgt.”
De boot is ook nog het pensioen van de visser. “Als je stopt dan verkoop je deze en heb je geld voor je pensioen.” Ze proberen daarom alles zo goed mogelijk te bewaren. “In de storm is de kajuit kapot gegaan en allemaal zout water binnengekomen hierdoor is veel van de appratuur kapot.” Dat herstel proberen ze te financieren met een crowdfunding. Er is al bijna vijftigduizend euro mee is opgehaald.