Landelijk kampen voedselbanken met steeds minder aanbod voor de arme gezinnen. Doordat supermarkten meer inzetten op het tegengaan van voedselverspilling, belanden er minder etenswaren bij de voedselbanken. Anga Veldhuizen, bedrijfsleider bij de voedselbank Haarlem, heeft hier helemaal geen last van. “We hebben nog nooit zoveel financiële donaties gehad en mooie pakketten zijn gegarandeerd.”
Landelijk versus lokaal
Het verbaast Veldhuizen hoe landelijk nieuws wordt gebracht. “Met name het onderscheid dat gemaakt wordt in dat wat landelijk nieuws is en dat wat echt nieuws is. Dat gebeurt wel vaker. We hebben nog nooit zo weinig klanten als nu gehad. De klanten van de voedselbank die bij ons komen hadden al een uitkering of zorgtoeslag en voor hen verandert er niets. De toeloop die je verwacht met corona die is er nog niet. Dat komt omdat de steun vanuit de overheid tot nu toe heel goed is geweest.”
Regionaal geen tekort
Haarlem is niet uniek vertelt Veldhuizen. De andere regionale voedselbanken hebben ook geen last van voedseltekorten. Ook zien zij geen extreme groei in het aantal klanten. “In het laatste regio-overleg voor Noord-Holland met ongeveer 15 tot 20 voedselbanken hadden collega’s van andere banken dezelfde verhalen.”
Een uitzondering hierin zijn Amsterdam en de locatie Hoofddorp. Maar volgens de collega’s van Veldhuizen komt dat niet per definitie door de coronacrisis. “Voor Hoofddorp is het gebied dat ze bedienen enorm uitgebreid. Voor Amsterdam kan het zijn dat het klantenbestand vervuild is. Iedereen die aangaf dat ze het nodig hadden, werden meteen bediend. Maar als je echt gaat kijken naar wie het echt nodig hebben, dan valt er een hele hoop af.”
Bij Voedselbank Haarlem hoeven de klanten zich dus geen zorgen te maken over het aanbod. Bezoekers van de voedselbanken kunnen uitsluitend terecht voor spullen afkomstig uit de supermarkt. Etenswaren, maar ook bijvoorbeeld waspoeder, tandpasta, houdbare en verse producten. “We delen spullen uit waarmee mensen hun eigen gerechten kunnen bereiden.”