‘Mag ik een toekomst’ staat geschreven op een bord. Daarachter zit een jongedame in het gras van de Haarlemmerhout. Om haar heen staan zo’n 50 mensen te protesteren. Het protest is georganiseerd door de 17-jarige Jonathan Hiep.
“Spijbel vrijdag allemaal en kom demonstreren tegen Tata Steel en voor het klimaat”, luidde de oproep van Jonathan eerder deze week. Aan deze oproep is maar weinig gehoor gegeven; er staat een handjevol scholieren. De rest van de demonstranten zijn ouder en vaker te zien bij demonstraties in Haarlem.
“De lage scholierenopkomst is wel echt jammer”, vindt Jonathan. “Mijn school wilde niet echt meewerken aan het protest, ik denk ook dat daarom de opkomst zo laag is.” Tussen de oudere demonstranten staat ook Jonathans vader. “Ik ben trots op mijn zoon, hij zet dit wel even neer!”
Mijn school wilde niet meewerken
Jonathan Hiep, organisator klimaatprotest
Op de arm van de vader zit Jonathans jongere zusje. “De jongste activist”, lacht zijn vader. Het activisme stroomt door de aders van de familie Hiep. “Vroeger organiseerde ik ook protesten maar toen ik kinderen kreeg, ben ik rustiger aan gaan doen. Nu mijn zoon dit ook doet geeft mij dat een heel fijn gevoel”, vertelt Jonathans vader trots.
Na een speech van Jonathan, waarin hij vertelt dat er niets kan worden gedaan aan de uitstoot van Tata Steel vandaag en gisteren, “Maar wel aan die van morgen!”, wordt er gezongen en lawaai gemaakt. Passerende auto’s en vrachtwagens toeteren. Na een halfuur roept Jonathan de groep op om van zich te laten horen bij de ingang van het provinciehuis.
Je ziet het klimaat veranderen, er groeien nu al zomerbloemen in de Hout!
Een bezorgde demonstrant
Tijdens de wandeling naar de ingang van het provinciehuis merkt een demonstrant op dat het nog winter is maar bloemen in de Hout komen al uit de grond. “Je ziet het klimaat veranderen, er moet nu echt wat gebeuren!”, merkt hij op. Aangekomen bij het provinciehuis zijn de hekken op slot en blijft de groep netjes voor de deur lawaai maken.
Enkele geïnteresseerde medewerkers kijken van achter het hek naar de demonstranten. “Het is goed dat mensen geven om hun omgeving”, vertelt Raymond Fillet, woordvoerder van de provincie Noord-Holland. “Op dit moment vraagt Tata een vergunning bij ons aan om te vergroenen, dat willen zij zelf”, aldus Fillet.
Fillet benadrukt dat de uitstoot van Tata Steel wordt gemeten door een onafhankelijke partij. “Wanneer deze hoger is dan afgesproken, wordt er een boete van honderdduizend euro opgelegd.” De boetes zijn volgens sommige mensen ‘peanuts’ voor een miljardenbedrijf als Tata. “Wanneer blijkt dat Tata ondanks de boetes gewoon doorgaat met te veel uitstoten gaan wij kijken naar andere maatregelen”, besluit Fillet.
Wanneer de uitstoot van Tata hoger is dan afgesproken, wordt er een boete van honderdduizend euro opgelegd.
Raymond Fillet, woordvoerder van de provincie Noord-Holland
Voorlopig gaat de provincie haar afspraken met Tata niet veranderen. Desondanks blijft Jonathan positief en strijdlustig. “Wij komen gewoon weer terug en dan probeer ik meer scholieren te mobiliseren. Het gaat tenslotte om onze toekomst!”