Bij de bibliotheek in Haarlem Noord wordt door medewerkers, vrijwilligers, en twee plantendeskundigen hard gewerkt om van de achterstallige tuin een mooie plek te maken. Na gesprekken met buurtbewoners is het idee ontstaan voor de ‘Meemaaktuin’. “Het moet een gezellige ontmoetingsplaats en oase worden in deze versteende wijk”, zegt programmamaker Mirjam Rentema.
Anniek Herder, één van de twee plantendeskundigen die meewerkt aan het project, was op zoek naar een plek voor een plantenbieb waar je stekjes met elkaar kunt ruilen. “En de bibliotheek wilde iets doen met de tuin, dus hebben we samen de handen ineen geslagen en een plan gemaakt.”
De bibliotheek wil vergroenen, en wil graag dat de buurt meedenkt, en meedoet. “We kunnen nog een grote slag slaan. De tuin is één van de punten die we aanpakken. Je kan er straks rustig een boek lezen maar het moet zich ook lenen voor bijvoorbeeld natuureducatie voor kinderen”, legt Rentema uit. Na de verbouwing aan het einde van dit jaar zal de tuin worden geopend.
In de Week van de Groene Tuin, die tot en met 1 april duurt, wordt aandacht gevraagd voor duurzaam tuinieren. Ruim tachtig procent van de Nederlandse tuinbezitters weet niet hoe ze hun tuin kunnen vergroenen, blijkt uit onderzoek door Motivaction in opdracht van Milieu Centraal.
Tips voor vergroening
Het vergroenen van je tuin begint volgens Herder met het verruilen van tegels voor planten. “En dan het liefst voor inheemse planten, die zonder gif bestreden zijn. Gebruik ook een regenton om water op te vangen en geef dat aan de planten, dat bespaart drinkwater. Als je geen ton hebt, koppel de regenpijp dan af in de tuin zodat het riool niet extra belast wordt tijdens extreme regenval. Probeer ook om materiaal te hergebruiken. Van de tegels die ik zelf uit de tuin haal, vind ik het leuk om een stapelmuurtje te maken. Daar kunnen beestjes tussen gaan zitten en planten in groeien.”