De meeste Haarlemse basisscholen houden ook tijdens warme dagen hun normale rooster aan. Dat blijkt uit navraag van Haarlem105 langs de schoolbesturen TWijs en Spaarnesant. “De meeste scholen houden het gewone rooster aan”, zegt bestuurder Annette Wolthers van Spaarnesant. “Een aantal van onze scholen stopt wel om 12.00 uur, maar dat zijn er hooguit twee of drie.”
Ook TWijs laat het aan de scholen zelf over, vertelt bestuurssecretaris Truus Strijbis. “We hebben 34 scholen en de situatie verschilt per locatie. De ene school ligt meer in de zon, de andere heeft bomen eromheen. Uitgangspunt is dat de scholen open blijven. Als een directeur twijfelt aan de veiligheid door de warmte, dan is er ruimte om een tropenrooster in te voeren. Scholen mogen zelf kiezen.”
Volgens beide schoolbesturen speelt de hitte vooral op plekken waar de gebouwen niet goed tegen warmte bestand zijn. “Niet in alle gebouwen is de klimaatregulatie optimaal”, zegt Wolthers. “Dat hangt ook af van hoe goed een team kan spelen met de beschikbare ruimtes.” Strijbis vult aan: “Wij worden alleen bekostigd voor de instandhouding van de schoolgebouwen. In verband met de elektrische voorzieningen en de netcongestie kun je niet elke school in de nabije toekomst zomaar van airco voorzien. We geven scholen wel algemene tips mee, zoals goed ventileren en kinderen luchtig aankleden.”
Structureel probleem
De aanpak van hitte in schoolgebouwen is volgens Wolthers een structurele kwestie. “We maken samen met de gemeente een Integraal Huisvestingsplan waarin staat welke gebouwen wanneer aan de beurt zijn voor renovatie of nieuwbouw. Sommige scholen zitten in goed gebouwde panden, andere in monumenten. In de tussentijd kun je wel investeren in klimaatmaatregelen, maar het blijft een samenspel van beschikbaar budget en prioriteiten.”
De landelijke politiek moet hier meer verantwoordelijkheid in nemen, vindt ze. “Wat je ook bij de PO-Raad ziet: er is echt te weinig geld om scholen structureel te verbeteren. Terwijl we weten dat in een goed gebouw leerprestaties beter zijn en mensen fijner werken. Het is dus geen luxe, maar noodzaak.”