Net als in de rest van Nederland is ook in de gemeente Bloemendaal de vraag naar woningen groot. Vooral voor starters is het aanbod klein. Dorpskern-wethouder Nico Heijink is juist daarom enthousiast over het nieuwbouwplan voor starterswoningen: “Het lijkt dat dit de eerste aanzet is tot veel meer woningen”, stelt hij tijdens de uitzending van Haarlem Vandaag.
Het ruimtelijk kader voor het plan is begin deze week besproken in de commissie en werd zeer positief ontvangen. Wel zijn er bedenkingen over de woonoppervlakte van 30 vierkante meter, dat volgens een aantal aan de krappe kant is. Heijink geeft aan dat tijdens de commissie gevraagd is om een aantal grotere woningen te laten bouwen, met een woonoppervlakte van bijvoorbeeld 36 tot 50 vierkante meter.
“Eindelijk hebben we een plan waar de hele raad achter staat”
Wethouder Nico Heijink
“Dat gaan we bespreken met de ontwikkelaar, maar het moet ook wel kunnen”, licht hij toe. “Ik spreek ook jongeren die zeggen dat ze wel zouden willen dat ze dertig vierkante meter hadden. Bovendien is het een starterswoning, en hoeveel mensen wonen op oudere leeftijd nog in de woning waar ze ooit zijn gestart”, zegt de wethouder, iets dat hij ook zo de commissie heeft voorgehouden. Heijink is er van overtuigd dat ze hier wel uitkomen, zo vertelt hij tijdens de uitzending.
Luister hieronder het interview terug. Tekst gaat door onder het fragment
De projectontwikkelaar heeft de grond naast het spoor bij station Overveen al een aantal jaar geleden gekocht. Er is veel tijd gestoken in het maken van het ontwerp, tevens zijn er door hen veelvuldig gesprekken gevoerd met omwonenden. Met het plan voor 30 starterswoningen snijdt het mes aan twee kanten: het biedt een aantal woningzoekenden de mogelijkheid om in Bloemendaal te blijven wonen en het geeft een andere uitstraling aan het troosteloze braakliggende terrein. “Het voelt een beetje unheimisch als je daar loopt”, vindt de wethouder.
“Ik ben er stellig van overtuigd dat we hier wel uitkomen”
Wethouder Nico Heijink over de woonoppervlakte
De ontwikkelaar, de buurt en de meeste raadsleden zijn enthousiast. Het definitieve plan zal zowel in de gemeenteraad als met de buurt worden besproken. Na vaststelling door de raad zal het bestemmingsplan worden gewijzigd. Als alles volgens plan verloopt kan de bouw begin volgend jaar beginnen. Een meerderheid van de raad lijkt voor de plannen te zijn, maar de wethouder doet zijn best om draagvlak te vinden binnen de gehele raad. Want een plan hebben waar de hele gemeenteraad achter staat, dat is uiteindelijk de wens van Heijink.