Het tekort aan betaalbare woningen is ook in onze regio een probleem. Haarlem105 gaat op zoek naar de plannen die gemeenten in Zuid-Kennemerland hebben gemaakt om de wooncrisis te lijf te gaan. Wethouder Eveline Stam vertelt over de plannen voor Heemstede.
Ook Heemstede staat voor een lastige opgave. Aan de ene kant moet er veel worden bijgebouwd, maar de gemeente wil ook graag de groene omgeving behouden die zo geliefd is door de inwoners. “We kunnen niet meer bijbouwen dan de ruimte en het groen aankan”, waarschuwt Stam.
Toch moet er iets gebeuren, want ook Heemstede heeft een opdracht gekregen van het Rijk om statushouders te huisvesten, naast de al bestaande vraag naar (betaalbare) woningen. “Je bent verplicht dat te doen. Dus dat moet je heel goed begeleiden en zoveel mogelijk wil je dat in overeenstemming met de inwoners en natuurlijk met de raad. Maar toch staat de gemeente voor hele lastige besluiten”, zegt Stam.
Sociale huurwoningen
Op dit moment wordt 15 procent van de beschikbare sociale woningen toegewezen aan statushouders. Met de woningbouwcorporatie wordt gekeken wat het betekent als dat percentage wordt verhoogd. “Want dan benadeel je dus ook weer je eigen mensen die al 10 jaar zitten te wachten”, verwacht de wethouder. Op dit moment heeft Heemstede een aantal tijdelijke woonunits geplaatst om de situatie iets te verlichten. Voor de toekomst moet iets bedacht worden: meer units plaatsen, tijdelijk woonruimte creëren of kleine appartementen maken in het vastgoed dat de gemeente heeft. Uiteindelijk neemt de raad daar een besluit over.
“We zijn gigantisch aan het vergrijzen en er moeten meer passende woningen komen voor jongeren, jonge gezinnen en starters, maar ook voor senioren. We willen doorstroming.”
Eveline Stam, wethouder gemeente Heemstede
De overige 85 procent van sociale huurwoningen is voor de overige mensen op de wachtlijst. Wat wethouder Stam betreft worden die zoveel mogelijk toegewezen aan mensen die een sociale of economische binding hebben met Heemstede. “We zijn gigantisch aan het vergrijzen en er moeten meer passende woningen komen voor jongeren, jonge gezinnen en starters, maar ook voor senioren. We willen doorstroming.” De zorg is in Heemstede de grootste werkgever. Stam wil ook kijken of medewerkers die in Heemstede werken in de zorg of het onderwijs voorrang kunnen krijgen bij woningtoewijzing.
Doorstroming
Woningen bouwen voor ouderen in Heemstede is volgens Stam een belangrijk beginpunt om de woningmarkt van het slot te krijgen. Heemstede kent veel ouderen die in grote en vaak verouderde woningen wonen. Voor hen die willen doorstromen naar een kleinere woning zijn er weinig alternatieven. Daarom wordt er nu gekeken naar het bouwen van zelfstandige ouderenwoningen in een hofje met een gemeenschappelijke tuin.
Bijbouwen
In Heemstede zijn nog twee middelgrote projecten waar gebouwd kan worden: Het Manpadslaangebied en het Havenkwartier. In het Havenkwartier kan gekeken worden naar wat hogere bebouwing waardoor meer woningen gerealiseerd kunnen worden. Met een mooie terrasstructuur kan aangesloten worden op de omliggende bebouwing.
Daarnaast zijn er nog mogelijkheden op een wellicht iets minder voor de hand liggende plek voor woningbouw: het terrein van de oude waterzuivering. Wethouder Stam wil mogelijkheden onderzoeken om ook daar huizen te bouwen.