Met de pensionering van Lieuwe Zoodsma als directeur ontstond bij het Noord-Hollands Archief een vacature voor zijn opvolger. Op LinkedIn werd die gedeeld en via een goede kennis kwam deze terecht op het bureau van Willeke de Groot. “Ik bekeek de functie en dacht: ja, dit zou zomaar eens mijn baan kunnen zijn.”
Inmiddels is De Groot een maand aan het werk in haar nieuwe functie. In het radioprogramma Haarlem Vandaag blikt ze terug op haar eerste maand als directeur van het Noord-Hollands Archief. “Ja, ik moet mijzelf af en toe nog even knijpen, dat het echt waar is en niet een mooie droom. Eigenlijk was het ook een beetje geluk hebben”, zo vertelt ze glimlachend.
“Mooier kan het niet worden, ik ga solliciteren“
Willeke de Groot, directeur Noord-Hollands Archief
Het Noord-Hollands Archief zocht een persoon die kan verbinden en die kennis heeft van digitalisering en weet wat er in de toekomst moet gebeuren met informatie. Een netwerker die zich kan verhouden met de politiek. Al lezend dacht Willeke: “Mooier kan het niet worden, ik ga solliciteren!” Dat zij digitalisering heeft gedaan staat op haar CV, ze houdt van cultuur en is politicoloog. “Nee, ik ben geen historicus en ook geen archivaris maar dat was geen probleem, want die kennis is ook aanwezig in de organisatie”, vertelt ze op Haarlem105.
Op de vraag hoe de dag van een directeur van het Noord-Hollands Archief er uit ziet, vergelijkt De Groot dat met het lezen van een mooi boek. Haar eerste werkdag was op 1 juni, en vanaf die dag hadden haar collega’s introductiegesprekken ingepland. Ze werd meegenomen naar depots waar ze indrukwekkende stukken aantreft. Originele manuscripten uit 1450 nog helemaal ingekleurd, gemaakt door de Jansheren. “Het is natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg maar het is heel bijzonder, om stil van te worden”, vertelt De Groot.
“De uitdaging is nu het bewaren en toegankelijk houden van informatie die ertoe doet”
Willeke de Groot, directeur Noord-Hollands Archief
De nieuwe directeur is doelgericht, werkt graag met mensen, wil dingen begrijpen en aan de slag.
In een gesprek met het managementteam zijn de verwachtingen voor de toekomst besproken en hoe iedereen daarin staat. Vroeger kwamen mensen naar je toe, maar is de bezoeker van toen nog wel de gebruiker van de toekomst? “De uitdaging voor de toekomst is nu: hoe ga je met grootse veranderingen in de maatschappij om, ten aanzien van het bewaren en toegankelijk houden van informatie die ertoe doet?”, vraagt De Groot zich af. De transitie van ‘bezoek naar gebruik’ fascineert haar. Daarin ligt haar ervaring en kennis en daarin ziet zij enorm veel uitdagingen en mogelijkheden. “Ik wil het gebruik laten verveelvoudigen, mijn handen jeuken.“
Uitdaging
Dat het Archief er mooi bij staat is een compliment aan voorganger Zoodsma. “Het is gewoon goed op orde, dingen zijn georganiseerd, er is een heel consistent beleid gevoerd.” De focus ligt nu op de uitdaging van de maatschappij van de toekomst. Gelukkig voor de kersverse directeur wel een forse uitdaging, want het moet voor haar wel spannend zijn. “Ik houd van problemen. Problemen zijn leuk want die moeten worden opgelost. Dat doe je niet alleen, daarvoor heb je een heel team. Het is ontzettend mooi dat de mensen in ons team deskundig zijn, verstandig en waanzinnig gepassioneerd”, zegt De Groot. “De mensen die bij het Noord-Hollands Archief werken houden van de dingen die ze doen.”
Kijk hieronder het hele interview terug met Willeke de Groot tijdens Haarlem Vandaag
Of schatbewaarder van het Noord-Hollands Archief zijn de baan is waar zij vroeger van droomde? “Ik ben politicologie gaan studeren en wilde maatschappelijke vraagstukken oplossen, dus het zit wel in de goede hoek”, legt De Groot uit. “Ik heb ook wel eens gedacht: wat zou het leuk zijn om leiding te mogen geven aan een culturele instelling.” De Haarlemse is afkomstig uit het bedrijfsleven waar de focus vooral ligt op omzet, in tegenstelling tot hetgeen in deze sector van belang is.
‘Wordt vervolgd’
Met een diep gevoel van dankbaarheid en vreugde, stapt ze elke dag op de fiets naar haar werk. “Heerlijk om niet meer in die files te jakkeren en op weg nodeloos tijd te verdoen in een leaseauto.” Als de plannen voor de toekomst verder vorm hebben gekregen, komt De Groot graag nog eens naar de studio om daar meer over te vertellen. Een typisch gevalletje ‘Wordt vervolgd’.