Foto ChristenUnie – Anne Paul Roukema
Frank Visser
Raadslid in Haarlem voor Christen Unie sinds 2014
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing op 16 maart 2022, kijkt Haarlem105 naar de (kandidaat)raadsleden in de regio. Hoe deden ze het toen. Hoe doen ze het nu en hoe willen ze het straks aanpakken.
Door Ton de Groot
Wat kan beter, wat ontbreekt er in Haarlem en wat kunnen we van andere gemeenten leren? Dit is voor Frank Visser het denkraam waarmee hij invulling geeft aan zijn werk in de gemeenteraad van Haarlem. Met de antwoorden op die vragen komt de fractievoorzitter van de ChristenUnie Haarlem regelmatig met eigen voorstellen. De ChristenUnie is de kleinste fractie in de raad, maar heeft laten zien dat goede ideeën door samenwerking met de andere fracties gerealiseerd kunnen worden.
Na zijn studie Planologie en Demografie aan de Universiteit van Amsterdam gaat Frank aan de slag als fractiemedewerker mobiliteit, wonen en milieu voor de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Hij weet dus wel hoe de hazen lopen in het Haagse circuit als hij na tien jaar aan de slag gaat als senior-adviseur stakeholdermanagement bij de Nederlandse Spoorwegen. Na enkele jaren stapt hij over naar Reizigersorganisatie ROVER waar hij zich meer inhoudelijk gaat inzetten voor beter openbaar vervoer, daar is hij nog steeds werkzaam.
De eerste man van de eenmansfractie is getrouwd en heeft drie kinderen. Met zijn gezin woont hij in Haarlem-Noord. Al vanaf de oprichting is Frank overtuigd lid van de ChristenUnie. Deze sociaalchristelijke politieke partij is ontstaan uit een fusie van twee kleinere christelijke partijen GPV en RPF. De politieke koers is gebaseerd op de bijbel. In Haarlem wil de ChristenUnie werken aan een gemeenschap waarin oog is voor de medemens en een duurzame samenleving, “iedereen doet ertoe, want met elkaar vormen we de stad.”
Inmiddels heeft Frank acht jaar ervaring in de Haarlemse gemeenteraad. Hij is een bevlogen spreker, bedreven in het debatteren en trekt zijn eigen spoor. Zijn voordracht als beoogd lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen is daarom niet verbazend. De leden stemmen binnenkort over de voordracht. Bij zijn inzet voor de komende raadsperiode heeft het aanpakken van de woningnood de hoogste prioriteit. Door verdichting het aantal woningen uitbreiden, en de kwaliteit van de woningen verbeteren door ze energiezuinig te maken zijn belangrijke onderdelen uit de plannen. Heel ambitieus is het idee om in een deel van de Waardepolder een aantrekkelijke nieuwe woonwijk te laten verrijzen. “Rond de Oudeweg zou je door iets meer de hoogte in te gaan een aantrekkelijk nieuw stadsdeel kunnen maken met een paar duizend woningen en tegelijk voldoende groeiruimte voor bedrijven.” Maar ook voor een betere infrastructuur voor fietsers, betere ondersteuning van mantelzorgers, het toegankelijker maken van de stad voor mensen met een lichamelijke beperking en het aantrekkelijker maken van het openbaar vervoer zal Frank blijven vechten.
In de gemeenteraad staat Visser bekend als een dossiervreter. Hij is een man van de inhoud en weet veel van zijn politieke idealen te bereiken door met goed onderbouwde voorstellen te komen. Met zijn ervaring als fractiemedewerker is hij vorig jaar gevraagd zich kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer en is hij op de 11e plek gekomen. In het rapport van de selectiecommissie van de partij is Frank onder andere beschreven als een gedreven en ervaren politicus met een enthousiaste houding, originele invalshoeken en inhoudelijke onverzettelijkheid. Zelf vindt de beoogd lijsttrekker “ik ben een realist die de lat hoog legt. Ik zoek altijd waar zaken efficiënter, socialer en rechtvaardiger kunnen.” In de politieke arena voelt hij zich als een vis in het water.
Als het aan Frank ligt wordt de aarde voor de volgende generatie een beetje mooier achtergelaten. Daarvoor en voor een leefbare woonomgeving voor iedereen zal hij zich met hart en ziel inzetten.