Wybren van Haga
Raadslid VVD in Haarlem 2010 – 2017
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing op 16 maart 2022, kijkt Haarlem105 naar de (kandidaat)raadsleden in de regio. Hoe deden ze het toen. Hoe doen ze het nu en hoe willen ze het straks aanpakken.
Door Ton de Groot
Het huidige, spraakmakende Tweede Kamerlid Van Haga werd in 2010 als gemeenteraadslid voor de VVD geïnstalleerd in de gemeente Haarlem. Als klassiek liberaal staat Van Haga voor de vrijheid van het individu, eigendom en marktwerking. De rol van de overheid is wat hem betreft ‘beperkt tot het garanderen van de veiligheid en de middelen van bestaan van de bevolking’.
De Haarlemse ondernemer en ingenieur maakte internationaal carrière bij energiereus Shell, waar hij over de hele wereld voor werkte. Deze ervaring geeft hem inzicht in welke goede dingen in Nederland behouden moeten blijven en wat wij kunnen leren van anderen. Na zijn studie Elektrotechniek aan de TU Delft vervult hij zijn militaire dienstplicht bij het Korps Commandotroepen. Afgezwaaid als officier met de groene baret begint hij zijn loopbaan in de energiesector en duurzaamheid. In 2002 wordt hij als ondernemer actief, onder andere in de vastgoedwereld. Met zijn onderneming bezit hij een groot aantal panden in Haarlem en Amsterdam.
Van Haga is getrouwd en heeft vier kinderen. Al jarenlang is hij lid van de VVD als hij besluit om actief te worden in de politiek. Als ondernemer ervaart hij dat de overheid negatieve invloed kan hebben op het functioneren van een onderneming. Daar wil hij wat tegen doen. Vooral kleinere ondernemers hebben behoefte aan een duidelijke vertegenwoordiger die begrijpt waar zij mee te maken krijgen en last van hebben. Die rol ziet Van Haga voor zichzelf weggelegd. Met ruim driehonderd voorkeursstemmen wordt de liberaal in oktober 2010 gekozen in de Haarlemse raad.
Hij gaat voortvarend aan de slag en valt op door zijn stevige uitspraken richting collega-raadsleden. Het maakt daarbij niet uit of het politieke mede- of tegenstanders zijn. Ook in zijn ogen niet-functionerende ambtenaren kunnen de wind van voren krijgen. Bij de verkoop van een pand door de gemeente stelt hij kritische vragen aan de wethouder en eindigt met de opmerking “dat er in een commercieel bedrijf in zo’n geval de hele afdeling plus de verantwoordelijke man of vrouw zouden worden ontslagen. Het verbaast mij ten zeerste dat er in Haarlem, na aantoonbaar amateurisme, werkelijk niets gebeurt.” Als het verzwegen frauduleuze ondernemersverleden van een wethouder boven water komt, speelt Van Haga een rol bij zijn aftreden door in het debat te stellen “onaanvaardbaar, een politicus met een verzwegen verleden vol fouten, dat kan immers niet.”
Toenmalig Burgemeester Bernt Schneiders wijst hem op zijn harde optreden als raadslid. Hij neemt het been van een etalagepop mee naar de raadsvergadering en geeft het Van Haga cadeau: “Omdat je er altijd met een gestrekt been ingaat.” De burgemeester is overigens een goede vriend. Politiek staan zij vaak lijnrecht tegenover elkaar maar ze zijn bevriende buren. Als Van Haga zich kandidaat stelt voor de Tweede Kamer, schrijft Schneiders voor hem een aanbeveling.
Zijn uitgesproken mening en stevige optreden wordt hem niet door iedereen in dank afgenomen. Actie geeft reactie. Er wordt een integriteitsmelding tegen Van Haga gedaan over een transactie waarbij hij een pand verkocht aan de burgemeester. Na onderzoek blijkt er niets aan de hand, er is geen sprake van bevoordeling. Het is niet verboden dat een raadslid en een bestuurder een zakelijke transactie doen.
Wybren Ridley van Haga beëindigt zijn raadslidmaatschap in Haarlem als hij in 2017 voor de VVD gekozen wordt in de Tweede Kamer.