Beroemd, berucht of een verborgen parel in de regio. In de rubriek ‘Wist je dat?’ staat elke week zo’n gebouw, straat of plek in de schijnwerpers. Een interessante geschiedenis, iets wat je nooit verwachtte, of: ‘O, zit dat zo!’ Het kan allemaal. Vermakelijk & educatief, elke week wijzer over je eigen omgeving.
Door Ton de Groot.
Met het faillissement van voetbalclub HFC Haarlem kwam er een einde aan betaald voetbal in onze stad. Dat is nu tien jaar geleden. Haarlem105 vraagt zich af wat er misging en of er ooit nog betaald voetbal terugkomt in Haarlem. We vragen het Johan van Streun, hij was crisismanager in de laatste dagen van de legendarische club.
Beluister hier de podcast ‘In gesprek over het faillissement van HFC Haarlem met crisismanager Johan van Streun’.
Komt er ooit nog betaald voetbal in Haarlem?
“Na een faillissement begint een voetbalclub weer in de onderste klasse, dat bepaalt de KNVB. Het einde van de club was een drama voor de aanhang maar in aantal kwamen zij niet in de buurt van de, voor een betaald voetbalclub benodigde, duizenden supporters”. De FC had twee troeven: de jeugdopleiding en satelliet club voor Ajax, die zijn later door anderen overgenomen.
Johan, van huis uit geen Roodbroek, dat wil zeggen geen HFC Haarlem supporter – wordt in december 2009 aangesteld als Algemeen Manager van HFC Haarlem. Hij noemt het zelf “manager op het stadion”. Door het bedrijf Survival of the fittest werd hij gevraagd om de club te helpen om te overleven. Naast de leiding in het stadion gaat hij in gesprek met de KNVB, Ajax, de gemeente Haarlem en potentiële investeerders. Zijn intentie is om de positie van de club in de Jupiler Leaque veilig te stellen. Door een intensievere samenwerking met Ajax wil hij een kostenbesparing realiseren. Dit zou ook een sportieve impuls geven aan de club.
Er zijn goede plannen. Een uitgewerkt plan voor een nieuw stadion, waarvan de gemeente eigenaar wordt en dat de club huurt op wedstrijddagen. Verplaatsing van het stadion naar de rand van de stad maakt het mogelijk op de locatie aan de Jan Gijzenkade woningen te bouwen. In het nieuwe stadion komen ook winkels, kantoren en woningen. De bedrijven die het stadion bouwen, worden hoofdsponsor van de club. Alle onderaannemers die aan het stadion werken, worden subsponsors. Hierdoor ontstaat een stevige financiële basis.
Waarom het dan toch niet lukt
Als de financiële crisis ook in Nederland losbarst, blijkt dat er in de bouwplannen geen boeteclausule is opgenomen. De bouwers kunnen niet verplicht worden om het stadion te realiseren. Dat blijkt een tekortkoming als de bouwers zich terugtrekken uit het plan voor het nieuwe stadion. Doorgaan in het verouderde stadion is geen optie en de gemeente kan de toezegging dat zij zorgen voor een modern stadion niet waarmaken. De club zit financieel in de problemen. Er is onvoldoende draagvlak voor een reddingsplan. De hoofdsponsor en de gemeente kunnen of willen het financiële gat niet dichten. Dat betekent het einde.
Historie
Toen voetbal uit Engeland kwam overwaaien, nam Pim Mulier in 1879 het initiatief om de eerste Nederlandse voetbalvereniging op te richten, de Haarlemsche Football Club nu de Koninklijke HFC. Tien jaar later kwam daar HFC Haarlem bij, op basis van het ledenaantal toen de kleine genoemd. Met de overstap naar het betaald voetbal wordt dan HFC Haarlem de grote maar overleeft uiteindelijk de Koninklijke niet.