“Er zijn genoeg vierkante meters in Nederland, als we ze maar beter verdelen.” Zo luidt de mening van Rob Slewe van Zelfstandig Bloemendaal. Gisteravond deden Zelfstandig Bloemendaal en Hart voor Bloemendaal opnieuw een initiatievoorstel voor goedkeuring van woningen splitsen in Bloemendaal, nadat ze in eerdere pogingen niet succesvol waren. Tijdens Haarlem Vandaag licht Slewe de noodzaak ervan toe, maar een duidelijk antwoord op de vraag hoeveel vraag er exact is voor het splitsen van woningen bleef uit. “Nu mag het nog niet, dus de vraag is er ook niet”, zegt Slewe.
“Vanwege de stikstofproblemen ligt de bouw van nieuwe woningen tijdelijk stil en het splitsen van grote villa’s in meerdere huishoudens lijkt hier de perfecte uitkomst voor”, zo stelt Slewe. “De woningcrisis is nog nooit zo groot geweest. Stikstof gooit roet in het eten voor de nieuwe bouwprojecten. Wat is er dan makkelijker, om hele grote villa’s waar nu heel vaak een of twee mensen wonen, om die te splitsen in meerdere wooneenheden?”
Luister hieronder het gesprek terug met Rob Slewe. De tekst gaat verder onder het fragment.
“Het gaat om tussen de 1000 en 1500 woningen die hiervoor in aanmerking komen. Dat zijn woningen van 300 vierkante meter en groter. Wij denken zeker dat er minimaal tien procent van de woningen hiervoor gebruikt kan worden.” Maar op de vraag hoeveel eigenaren van dit soort woningen ook daadwerkelijk hebben aangegeven hun woning te willen splitsen kon Slewe geen eenduidig antwoord geven.
Woningcrisis
Het splitsen van woningen is volgens Slewe dé oplossing voor de woningcrisis. “Ik ben vanmiddag bij sociale woningen geweest, daar waren 1200 gegadigden voor. Zoveel mensen voor een woninkje hier in Bloemendaal.” Maar dat wanneer je woningen splitst het nog steeds onbetaalbaar is voor de sociale sector of voor starters, dat erkent Slewe. “Ik zeg niet dat dit geschikt is voor sociale woningbouw, het gaat vooral om de doorstroming. Het brengt de boel in ieder geval op gang.”
Twee jaar geleden werd toestemming verleend aan de toenmalige eigenaar van een villa op de hoek van de Hartenlustlaan en de Bloemendaalseweg om de woning te splitsen. De nieuwe eigenaar besloot met de toestemming niets te doen en het pand in zijn geheel te verbouwen en te bewonen. Desondanks blijft Slewe ervan overtuigd dat het splitsen van woningen ook een oplossing kan zijn voor ouderen die niet alleen in een groot huis willen wonen.
Reactie
D66 laat in een reactie weten niet tegen het splitsen van woningen te zijn, maar wel tegen een generieke regeling. “Splitsen is in Bloemendaal ook niet verboden maar we moeten daar zorgvuldig mee omgaan omdat we het karakter van Bloemendaal willen behouden”, zegt fractievoorzitter Vincent Verheij. “Bovendien is het geen oplossing van de wooncrisis, die is er vooral op gebied van sociale woningbouw, starterswoningen en woningen voor het middenkader. In de hogere segmenten is genoeg aanbod.”
Ook wat de VVD betreft is splitsen geen oplossing voor de woningnood, laat raadslid Eelke van Tienhoven weten. Volgens de partij is er op dit moment niet of nauwelijks vraag en zitten deze woningen na een splitsing nog steeds in het duurdere segment. “Daarnaast werkt dit voorstel enorm prijsopdrijvend doordat projectontwikkelaars hier bovenop zullen springen en woningen opkopen om deze te gaan te splitsen”, zegt Van Tienhoven.