Na weken van wisselvallig weer breekt de zon eindelijk door. Dit weekend wordt het al een stuk zonniger en vanaf maandag zelfs zomers warm. Goed nieuws voor de ijssalons in de regio. “Met blauwe lucht verkoopt het toch beter”, zegt de Heemsteedse ijssalonhouder Tanga Hollmann.
“Op een zonnige dag gaan er zo ruim duizend bollen ijs over de toonbank”, vertelt ze. “En dan reken ik de liters en halve liters nog niet eens mee.” Hollmann kijkt dan ook uit naar het zonnige weer, al heeft ze over de afgelopen periode weinig te klagen. “Het voor- en naseizoen zijn voor ons het belangrijkst; dan komen de vaste gasten uit de buurt. We hebben dit jaar een prachtig voorseizoen gehad.” September valt in het naseizoen, en steeds vaker laat deze maand zich van haar warme en zonnige kant zien.
Tekst gaat verder onder de video
Volgens meteorologen blijft het de komende drie weken overwegend droog. Sommigen voorspellen zelfs dat de zomer van 2025 in de top drie warmste zomers ooit kan eindigen. Begin volgende week wordt tropische warmte verwacht. Tot het einde van de maand blijft het bovengemiddeld warm, met slechts af en toe een onweersbui.
Voorkeuren veranderen met het weer
Het weer heeft grote invloed op de keuze van ijsliefhebbers, merkt Hollmann. “Bij warm weer gaan mensen sneller voor frisse smaken zoals fruit of yoghurt. Is het kouder, dan verkopen noten- en chocoladesmaken juist beter.”
Sommige klanten blijven echter trouw aan hun vaste smaak. “Mensen zitten vaak vastgeroest in hun keuze”, lacht ze. Toch probeert Hollmann hen te verleiden tot iets nieuws, onder andere met een ‘smaak van de maand’. “Bevalt die goed, dan kan hij volgend jaar zomaar terugkomen in de vitrine.”
Prijswinnend ijs
Hollmann is franchisenemer bij Luciano, dat al drie jaar op rij de titel Meest Meesterlijke IJsje wint op de Bakkersvak & IJS-vakbeurs. Daar brengen twaalf ijssalons een nieuwe smaak mee, waarna bezoekers proeven en stemmen. Dit jaar won Mango Sticky Rice.
“Ik laat mensen vaak een lepeltje proeven, of doe een klein beetje bovenop een ander ijsje”, zegt Hollmann. “Zo ontdekken ze toch iets nieuws.”