Maandag bestond Stichting De Noordzee precies veertig jaar. Het moment om aandacht te vragen voor de conditie van de Noordzee en dat is niet zo best, stelt de Stichting. Met het chocolade Noordzeebanket vraagt de organisatie aandacht voor de minder smakelijke kant van de Noordzee. Maar die bleek zo in trek dat het banket al is uitverkocht.
Stichting De Noordzee is bezig met een campagne om aandacht te vragen voor een gezonde toekomst van de Noordzee. En dat blijkt hard nodig, want de zee blijkt in zwaar weer te verkeren. De zee wordt door verkeerd gebruik bedreigd, door gebrek aan samenwerking, vervuiling en klimaatverandering. Slechts 0.3% van de Noordzeebodem is echt beschermd, de Noordzee warmt veel sneller op dan andere zeeën en er liggen 339 stukjes afval op 100 meter strand.
Niet te laat
Volgens directeur van de Stichting, Floris van Hest, is het nog niet te laat: “De Noordzee heeft het zwaar te verduren gehad, maar we zijn in staat om het tij te keren. Het is noodzakelijk om op een van de drukste zeeën ter wereld tot een gezonde balans te komen tussen natuur, energieproductie en voedselvoorziening. De laatste jaren boeken we vooruitgang: de vervuiling wordt aangepakt en er komt meer ruimte voor natuur. Nu is het moment om door te pakken en écht te kiezen voor een schone en gezonde Noordzee.”
De Stichting roept op om aangewezen natuurgebieden daadwerkelijk te beschermen, windparken natuurinclusief te bouwen en statiegeld op blikjes in te voeren. Met deze acties kan het grootste natuurgebied van Nederland, het rijke zeeleven en de onderwaternatuur van een toekomst voorzien.
Banket 
Het Noordzeebanket visualiseert de problemen waar de Stichting tegenaan loopt. Zo staan er op het banket een gebroken schelp, een plastic flesje, een containerschip en een meeuw afgebeeld. De gebroken schelp symboliseert het onderwaterleven dat bedreigd wordt. Het plastic flesje staat voor al het afval dat in de Noordzee terechtkomt. Het containerschip symboliseert de zeevaart, die de onderwaternatuur verstoort. Tot slot staat de meeuw voor een mooie toekomst voor al het zeeleven, waarbij menselijk gebruik en de natuur met elkaar in balans zijn.
Onverwacht bleek het zeebanket zo in trek dat het al is uitverkocht. Het banket kost 17,50 euro, waarvan 4 euro naar de stichting gaat. De stichting kijkt nu of er een nieuwe voorraad kan worden gemaakt.