Op een grijze zondagmiddag, 3 februari, presenteert boekhandelaar Robert Schuit van boekhandel Athenaeum een bescheiden evenement in Haarlem. Drie auteurs en dichters komen op zijn uitnodiging op deze grijze zondagmiddag praten over hun werk als auteur en dichter. Bij binnenkomst stuit ik gelijk op een tafel met dichtbundels van de auteurs die vanmiddag komen praten en voordragen uit eigen werk. Achter in de winkel worden klapstoeltjes neergezet voor de belangstellenden. Ik raak aan de praat over literatuur en schrijven met mijn buurvrouw. Zij neemt deel aan een schrijfgroepje, dat ooit in de bibliotheek begonnen is.
Bloemlezing
Na een korte inleiding geeft Robert als eerste het woord aan Joni Zwart. Zwart is Neerlandica, coach, redacteur en bloemlezer. En daarom is zij vanmiddag hier. Zij vertelt over het samenstellen van de bundel met gedichten van Herman Gorter Zie je ik wou graag zijn jou. Zwart selecteerde na veel wikken en wegen uit ruim zeshonderd gedichten, zestien lange en honderd kortere gedichten.
Villa Beekzangh
Herman Gorter werd geboren in 1864 en verbleef in de zomer vaak in een riant buitenhuis op de grens van Beverwijk en Velsen. Deze villa heet Beekzangh. Het toeval wil dat Joni Zwart tegenwoordig een etage.huurt in dit pand.Toen zij een foto van de gevel met de naam Beekzang stuurde naar haar uitgever, vroeg deze haar om een bloemlezing samen te stellen van Gorters gedichten. Het grote publiek kent waarschijnlijk het gedicht Mei. “ Een nieuwe lente, een nieuw geluid” Gorter schreef het begin van Mei in dit buitenhuis in 1887. Dit staat gebeiteld in de grijze gevelsteen boven de ingang. Joni Zwart wist in het begin weinig over het leven van Gorter. Na onderzoek schreef zij een korte biografie, die in de bundel is opgenomen.
Première
Na een aantal gedichten geeft Joni het stokje door aan Lucas Hirsch. Van deze auteur verschijnt 11 februari een nieuwe bundel. Wu Wei eet een ei. Hirsch verbleef voor het schrijven van deze gedichten een aantal maanden in New York, Twello en India. Vroeger was Hirsch werkzaam in het bedrijfsleven. Zo werkte hij na een studie Amerikanistiek voor een aantal financiële instellingen. Het publiek beleeft een première als Hirsch voordraagt uit zijn nog te verschijnen bundel. Hirsch’ stijl is rauw en direct. Zijn gedichten komen hard binnen en schuren aan tegen onrust en ongemak.. Tenminste, zo’n gevoel bekroop mij.
Dubbelrol
Vervolgens gaat Rob in gesprek met Anne-Fleur van der Heiden over haar debuut als dichter met. Van der Heiden draagt uit haar hoofd het eerste gedicht voor uit de bundel Zaailingen. Deze jonge dichter heeft een totaal andere stijl dan Hirsch. Robert Schuit vraagt haar hoe zij weet dat een gedicht af is? En hoe begint zij een gedicht? Is dat met een woord? Of met een regel? Komt dat zomaar in haar op? Anne-Fleurs’ antwoordt dat het verschilt van gedicht tot gedicht. Meestal wil ze bepaalde gevoelens of beelden tot uitdrukking brengen in een gedicht. Ik vind het mooi om haar te horen voordragen. Poëzie is een kunstvorm, die vooral gehoord moet worden om tot verbeelding van de lezer of luisteraar te spreken.Ritme, metrum, dynamiek. Het is allemaal van groot belang.
In 2013 begon zij aan Zaailingen. In 2018 verscheen haar romandebuut Klaproos. Het autobiografische verhaal gaat over een dochter met een aan heroïne verslaafde ouders… Een groot thema hierin is hechtingsproblematiek, licht Van der Heiden toe.. Het schrijven was voor haar een zoektocht naar zichzelf en naar vergeving. En het verschijnen van haar roman was haar geboorte als schrijver. De romanschrijver heet Anne, de dichter heet Fleur, grapt ze tegen het publiek.
Kwetsbaar
Toch voelt Fleur zich met de presentatie van Zaailingen een stuk kwetsbaarder dan met haar roman. Dat komt doordat zij met haar gedichten in zo min mogelijk woorden zoveel mogelijk gevoel wil uitdrukken. Het is een proces van heel veel schrijven en nog meer woorden schrappen. Het resultaat is een fraai boekje van vijfenveertig bladzijden met gevoelige gedichten. Door haar voordracht wist Van der Heiden mij te raken en ik koop haar bundel na afloop en vraag haar handtekening
Bij aankoop van poëzie ter waarde van 15 euro krijg je in de poëzieweek het poëziegeschenk “Nu” In dit boekje staan gedichten van 10 dichters, dichters van nu.