“We kunnen gasten niet vastbinden aan hun tafel of stoel”, zegt eigenaar Guus van Kol van Latin Dance Bar Kokonoches in Haarlem. De gemeente sluit zijn zaak voor twee weken, net als de Baja Beach Bar Haarlem en Club June. De reden: de meeste gasten van de bar bleven het afgelopen weekend niet op hun plek zitten en hielden geen anderhalve meter afstand van elkaar.
“In het begin lukt het allemaal en blijven mensen bij hun tafeltje staan”, aldus Van Kol. “Later gaat er een borreltje in en hebben mensen behoefte om even te ontspannen. Dan kun je honderd keer zeggen: blijf bij je tafeltje staan, maar het lukt niet. Puur volgens de regeltjes kan de gemeente gelijk hebben. Ja, mensen waren niet aan het zitten. Maar vastbinden gaat gewoon niet, dus we zijn ons aan het beraden hoe we dat in het vervolg moeten doen.”
“Leg het probleem maar weer bij de horeca neer”
Van Kol vindt het niet terecht dat de gemeente hem en andere horeca-ondernemers verantwoordelijk houdt, als het uit de hand loopt. “Nu wordt er weer geroepen: geen thuisfeestjes, ga naar de horeca. Maar kunnen we de horeca dan de schuld geven dat daar zogenaamd de besmettingen plaatsvinden? Reken de horeca daar maar weer op af. Leg het probleem weer bij de horeca neer.”
“Het draagvlak is weg”
Van Kol merkt dat het draagvlak van zijn gasten voor de coronamaatregelen weg is. “Met name bij de jongeren. Die hebben behoefte aan ontspanning.” De sfeer wordt er niet leuker door, vertelt hij.”Doordat je minder mensen binnen laat, beginnen personen buiten hun geduld kwijt te raken. Je krijgt van alles naar je hoofd, omdat mensen het geduld niet hebben om even te wachten.”
Gasten zijn zelf ook verantwoordelijk voor het naleven van coronaregels, zodat het coronavirus zich niet verder verspreidt, stelt Van Kol. “We zijn een heel makkelijk slachtoffer eigenlijk. Maar je kunt niet voor honderd man de verantwoordelijkheid bij één ondernemer neerleggen.”
Zonder aankondiging
De eigenaar zegt dat de gemeente Haarlem zelf ook schuld heeft. De controle kwam voor hem heel onverwacht. “In Haarlem is drie maanden eigenlijk alles op z’n beloop gelaten. De gemeente komt terug van vakantie en zonder aankondiging wordt er veel directer gehandhaafd. Het nieuws komt heel hard aan.”
Eerder werkte hij prettig samen met de gemeente. “We hebben een tijd heel goed overleg gehad, en het was allemaal in goede banen te leiden. En dat is in een keer omgeslagen.”
“Hoe leiden we dit in godsnaam in goede banen?”
Van Kol heeft een dubbel gevoel bij het beleid van de gemeente. “Aan de ene kant zijn we open voor toeristen: kom naar Haarlem, mooie stad. Maar faciliteren kunnen we niet. We gaan zaken sluiten, maar we gaan wel een evenement als Haarlem Jazz vrijgeven. Op de Grote Markt is het met extra hekken misschien allemaal prima te regelen, maar het trekt wel heel veel mensen, waardoor je andere horeca met een probleem opzadelt. Hoe gaan we dit in godsnaam in goede banen leiden? Want als ik tien man te veel op het terras heb staan, dan heb ik het weer gedaan.”
Het goede voorbeeld
De gemeente moet zelf ook het goede voorbeeld geven, vindt Van Kol. “Ik wil niet kinderachtig doen, maar ik heb ook foto’s gekregen van meneer Wienen zelf met de hele gemeenteraad. Daarop staan ze ook een borrel te drinken en daar staan ze ook allemaal bij elkaar.”
Wat betekent de sluiting voor Van Kol? “Alles waar je je sterk voor maakt en hard voor maakt en waar je je ziel en zaligheid in legt, wordt je afgenomen. Het is lastig. En met name de vooruitzichten: hoe lang? Ik denk dat wij ons moeten gaan beraden: wat daarna? Hoe we dat gaan opvolgen en wat we wel kunnen. Dat zal heel lastig worden.”
Guus van Kol is ook te gast in het nieuwsprogramma Haarlem Vandaag, tussen 17.00 en 19.00 uur op Haarlem105 Radio.