Eet- en drinkgelegenheden moeten vanaf vanavond om 22.00 uur sluiten, maakte het kabinet gisteravond bekend. Het is één van de nieuwe maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hoe valt dit besluit bij Haarlemse horecagelegenheden?
“Het is weer een klap in het gezicht van de horeca”, zegt de eigenaar van Grand Café Brinkmann. “Het is niet leuk, maar het is een rare tijd. We nemen aan dat het kabinet het beste met ons voor heeft.”
Starre regel
Maximaal 30 gasten mogen er vanaf vanavond nog in het café zijn. “Dat vind ik een starre regel. 30 man binnen is helemaal niks voor ons. We kunnen redelijk de anderhalve meter waarborgen, dus er kunnen bij ons wel 50 á 60 mensen binnen zijn.”
Het café mag daarnaast aanzienlijk minder gasten op het terras plaatsen: maximaal 40 personen. “Normaal gesproken kunnen er 140 mensen zitten. Het terrasseizoen loopt natuurlijk op z’n einde. We zullen het terras eerder afbreken.” Toen de horeca weer open mocht, na de ‘intelligente lockdown’ in het voorjaar, plaatste Brinkmann hekken om het terras op de Grote Markt. “Dat heb ik niet gedaan uit winstbejag, maar om een looproute te creëren en vanwege veiligheid voor de gasten. We hebben een speciale in- en uitgang. Dat is heel belangrijk.”
“Het personeel is aangeslagen en murw”
De maatregel heeft ook gevolgen voor het personeel bij Brinkmann. “We waren net weer mensen aan het aannemen, nadat we bij de eerste lockdown een aantal contracten niet hadden verlengd. Alleen tijdelijke contracten gaan we nu niet verlengen. We gaan even met de vaste kern verder. Ik moet ook gaan schuiven met roosters.” Bij de medewerkers zijn de nieuwe maatregelen hard aangekomen. “Ze zijn aangeslagen. Murw is wel een treffend woord.”
De eigenaar vindt het een ‘moeilijke tijd’. “Het is uitzitten tot de sneltesten er zijn, tot het vaccin er is. We moeten proberen de kosten laag te houden en veel zelf te doen. We gaan niet klagen, maar we hopen dat het gauw voorbij is.”
“Waarom zouden we in de winter geen kans krijgen?”
De eigenaar van de Jopenkerk noemt het ‘jammer’ dat de horeca weer moet indammen. “Je doet al maanden je best om alles in goede banen te leiden. De collega’s ook. 30 gasten binnen is niet veel, maar het is in ieder geval iets.” Ook het terras van de Jopenkerk is straks een stuk minder vol. “Ruim 150 mensen kunnen er zitten. Met 40 personen maximaal had ik wel rekening gehouden, maar het is toch jammer. Ik had goede hoop dat er buiten meer had gemogen, zoals overkappingen over het terras. Het is een beetje een gemiste kans dat het kabinet dit doet. Als er heel veel buiten gebeurt, leidt dat tot minder besmettingen. Het is spijtig dat ze de horeca treffen. Ze maken het op deze manier impopulair om naar de horeca te gaan. Bij de horeca is het in de zomer prima gegaan. Waarom zouden we in de winter dan geen kans krijgen?”
“Het is een verschrikking voor de horeca”
De eigenares van café Het Wapen van Bloemendaal zag de nieuwe maatregelen wel aankomen. “Ik ben er niet blij mee. Het is een verschrikking voor de horeca, een klap in het gezicht, een blamage. We moeten er doorheen. We zetten onze schouders eronder.”
Hoe is het personeel onder de situatie? “Iedereen vindt het heel naar. De medewerkers zijn allemaal heel meelevend. Ik doe er alles aan om het personeel te behouden.”
Ongewenst effect
De eigenares is er bang voor dat de nieuwe maatregelen een ongewenst effect hebben. “Dat mensen meer feestjes thuis gaan geven en dat het aantal besmettingen daardoor explosief stijgt.” Het publiek houdt zich bij dit café meestal goed aan de coronamaatregelen, vertelt de eigenares. “Wij wijzen mensen er wel op dat ze moeten blijven zitten. Gasten gaan toch al gauw staan, als ze een drankje op hebben. Op zich is het goed dat je dingen vergeet als je uitgaat. Wij zijn er dan om mensen te corrigeren.”