Voor zeker vijftien Haarlemse horecaondernemers is het straks ‘einde oefening’, door de verplichte sluiting van hun horecazaken. Dat verwacht voorzitter Hildo Makkes van der Deijl van Koninklijke Horeca Nederland Haarlem, zo zegt hij tegen Haarlem105.
“We hebben vanmorgen met het bestuur bij elkaar gezeten en kwamen op vijftien ondernemers. Het is echt één voor twaalf. Veel mensen zijn nog steeds murw geslagen. Ze staren voor zich uit, zo van: ‘wat nu dan?’ Iedereen wacht op het steunpakket van de overheid.”
Geen perspectief
Het kabinet maakte precies een week geleden bekend dat de horeca voor zeker vier weken gesloten moet blijven. “De verwachting is dat het niet bij vier weken blijft”, aldus Makkes van der Deijl. “We vrezen dat het aantal faillissementen nog meer zal toenemen in de komende tijd. Het is enorm cru om te zien dat een ondernemer zo afhankelijk is en geen perspectief heeft. Dat maakt het ook zo lastig: je hebt geen punt op de horizon om naartoe te werken.”
Kort geding
Negenenzestig Nederlandse restauranthouders hebben inmiddels een kort geding aangespannen tegen de staat, omdat ze willen dat de regering de verplichte sluiting van restaurants opheft. Hoe staat Koninklijke Horeca Nederland Haarlem hier tegenover? “Wij kijken met belangstelling naar alles wat positief is om de horeca te kunnen openstellen, mits dat gebeurt met inachtneming van de coronamaatregelen. Dus we staan er positief tegenover. Zestig is wel een beperkt aantal, als je bedenkt dat er 400.000 horecagelegenheden zijn in Nederland. Ik hoop dat het wat teweeg brengt.”
Makkes van der Deijl gelooft niet dat de sluiting van horecagelegenheden zal leiden tot een forse afname van het aantal coronabesmettingen. “De horeca is een aantal weken gematigd open geweest. Daarna zijn de maatregelen weer verzwaard. Het heeft allemaal niets gebracht, als je kijkt naar de cijfers. De horeca zou voor 2,9 procent verantwoordelijk zijn voor de coronabesmettingen in ons land. Dat is verwaarloosbaar.”
“De hotels huilen net zo hard mee”
Niet alleen cafés en restaurants hebben het moeilijk, volgens de voorzitter, ook hotels zitten in zwaar weer. “Bij hotels kunnen ze wel janken. Veel hotels zullen volgende week leeg zijn. Het gaat eerst vooral om de grotere ketens. Het is kommer en kwel. In de zomer zag je bezettingsgraden tussen de 50 en 75 procent; nu is dat tussen de 5 en 20 procent. Het is vreselijk. De hotels huilen net zo hard mee.”
To go
Sommige horecazaken proberen met afhaalmenu’s, koffie en lunches ’to go’ nog wat te verdienen. Zet dat zoden aan de dijk? “De sluiting van de horeca heeft wel een positief effect op supermarkten, eetwinkels en traiteurs: die draaien prima. Maar er is geen gezelligheid in de stad, dus bezoekers gaan snel weer naar huis. Bezoekersaantallen nemen af, dus ’to go’ wordt ook lastig.”
“Je ziet de lusteloosheid in de ogen van ondernemers”
Ondanks de moeilijke situatie, waarin de Haarlemse horecaondernemers zich bevinden, laten ze, over het algemeen, weinig merken van hun zorgen over de toekomst. “Horecaondernemers zijn een trots volkje. Ze houden zich iets groter dan de daadwerkelijke situatie is. Maar bij de horecaondernemers die ik spreek, zie je de lusteloosheid in de ogen. Dat maakt het heftig en intens.”
Update: De negenenzestig restauranthouders hebben het kort geding tegen de Nederlandse staat verloren. De rechtbank in Den Haag vindt de maatregel van de overheid om horecazaken vier weken lang te sluiten gegrond.