“De organisatoren vind ik crimineel en zouden wat mij betreft hogere boetes opgelegd krijgen”, schrijft burgemeester Marianne Schuurmans van de Haarlemmermeer in een bericht op Twitter. In de nacht van zaterdag op zondag was het weer raak. Zo’n 70 personen waren op een Halloweenfeest in een vakantiehuis op een park in Halfweg. De politie greep in en voor alle aanwezigen is proces-verbaal opgemaakt.
Deze feestjes zijn a-sociaal en onverantwoord in een tijd waarin we allemaal ons best doen om zorg voor iedereen toegankelijk te houden en verdere schade aan economie te beperken.
De organisatoren vind ik crimineel en zouden wat mij betreft hogere boetes opgelegd mogen krijgen. https://t.co/vraKSmGeIT— Marianne Schuurmans (@marianneschuurm) November 1, 2020
Afgelopen weekend moest de politie meerdere malen ingrijpen bij illegale coronafeestjes. Het organiseren van feesten is vanwege de coronamaatregelen verboden. Zowel van vrijdag op zaterdag, als zaterdag op zondag heeft de politie meerdere feestjes opgespoord, beëindigd en zoveel mogelijk aanwezigen beboet.
Drie tweets
De burgemeester wijdt meerdere tweets aan dit onderwerp. Waarbij ze benoemt dat ze de feestjes “a-sociaal, egocentrisch en onverantwoord” vindt. Naast dat het verboden is, zegt ze dat de feestjes een gevaar opleveren voor de volksgezondheid, maar ook zorgt het voor oneerlijke concurrentie voor de horeca. Ook noemt ze het goed dat er wordt ingegrepen. “Voor uw en onze gezondheid, voor zorgmedewerkers en voor de werkgelegendheid van duizenden mensen.”
In haar laatste tweet pleit ze voor hogere boetes. “De organisatoren vind ik crimineel”, schrijft ze. “We handhaven strikt, want werken samen tegen corona.” Organisatoren van illegale feesten riskeren momenteel een boete van 4000 euro. Voor bezoekers die de coronaregels overtreden, zijn de boetes verlaagd van 395 euro naar 95 euro.
Heel Nederland
In heel Nederland was het raak. In het Geulle in de provincie Limburg werd in de nacht van zaterdag op zondag een feest met 100 tot 150 feestvierders beëindigd. Uiteindelijk moest de mobiele eenheid er aan te pas komen om het feest te stoppen. De politie van Amsterdam greep diezelfde nacht in bij drie illegale feesten. Daar zijn verschillende mensen aangehouden en het geluidsapparatuur heeft de politie in beslag genomen. Ook in Hoofddorp greep de politie in bij een groep feestende twintigers en dertigers.
Verder waren er nog feestjes in Utrecht, Bergen op Zoom, Goes, Terneuzen, s-Heer Abtskerke, in het Bos bij Prinsenbeek en in Breda, zo meldt het AD. Bij de verschillende bijeenkomsten werden boetes uitgedeeld en/ of aanhoudingen verricht. De feestvierders in Breda noemden de coronamaatregelen ‘maar onzin’. Ook zij kregen een boete. In totaal heeft de politie in heel Nederland zo’n 350 boetes uitgedeeld.