De barmannen van onder andere Stiels livemuziek café kunnen vanwege de corona maatregelen hun werk niet meer uitvoeren doordat de cafés dichtzijn. Middels detacheren, het uitlenen van werknemers aan een derde partij, kunnen zij nu toch werken in onder meer vervoerbedrijven en zorginstellingen waar juist een tekort is aan personeel.
“Wat kan je doen als je bedrijf gebaseerd is op bierverkoop en livemuziek?” Joost van Rijmenam, eigenaar van Stiel’s livemuziek café liep met deze gedachten rond net als meerdere horeca-eigenaren. Hij zocht een oplossing voor de tijdelijke sluiting van zijn café en de tijdelijke werkeloosheid van ‘zijn jongens’. “Waar kan ik die jongens snel inzetten zodat zij toch kunnen werken en inkomsten hebben?” het antwoord op die vraag lag bij de beroepsgroepen die het nu juist ontzettend druk hebben; de zorg en de vervoerbedrijven.
Niet alleen Stiels is opzoek gegaan naar alternatieve werkzaamheden voor het personeel. Volgens Van Rijmenam hebben onder anderen DU Théâtre, Van Beinum en Bar Boef ook hun werkzaamheden verplaatst en aangepast naar bedrijven die hulp van de horecamedewerkers goed kunnen gebruiken. Koffiekraampjes plaatsen zet voor dit soort ondernemingen geen zoden aan de dijk, daarom hebben zij gekozen voor detachering en dat is met de huidige maatregelen een mooi alternatief. “Op deze manier zijn wij geholpen met onkosten die de sluiting door coronamaatregelen met zich meebrengen en de instellingen waar wij komen werken hebben zo meer mankracht ter beschikking.”.
Vervoerbedrijven hebben een tekort aan mankracht en door de lockdown is er een duidelijke stijging te zien in online bestellingen van meubels en apparatuur. Van Rijmenam raakte in gesprek met vervoerbedrijf JP Haarlem en kwam erachter dat ze daar de hulp van zijn barjongens goed konden gebruiken. “Dit was een mooi begin, echter is het vervoeren en slepen met meubels een stuk zwaarder dan hun normale werk waardoor ik in overleg ben gegaan met de jongens. Hieruit volgde dat wij ook de samenwerking met de zorg aan wilden gaan.”
De jongens doen absoluut geen medische werkzaamheden, ze schenken koffie, maken ontbijt en een paar van hen maakt in hun privéleven muziek waardoor ze in de verpleeghuizen ook voor het nodige entertainment zullen zorgen.
Quentin Plekker is een van de barmannen van Stiels en heeft afgelopen weken zowel meegeholpen bij het vervoeren van meubels als in de zorg een bijdrage geleverd. “Het is fijn om weer te kunnen werken en het gevoel te hebben dat ik mensen kan helpen. Ik heb me daarvoor niet per se verveeld, maar weer bezig zijn bevalt goed.”. Hij vindt detacheren voor nu zeker een goed alternatief maar hij hoopt niet dat dit voor altijd is. “Het is heel anders dan wat we gewend zijn, dus we moeten ons wel aanpassen, maar het lukt allemaal wel.”. Plekker denkt dat mensen rond de kerst wel klaar zijn met alle beperkingen en dergelijken en hoopt dat Stiels dan weer open gaat. “Misschien dat we dan weer open kunnen, waarschijnlijk wel met veel regels.”
Door detachering behalen zowel de horeca-eigenaar als het bedrijf waar ze komen werken voordeel. “Mijn vaste lasten worden iets lager doordat die jongens weer betaald werk kunnen doen en daarnaast zijn de bedrijven en instellingen waar wij een handje helpen gebaat bij een ietwat lagere werkdruk.”
Met de huidige maatregelen zouden de cafés half december weer open mogen, echter vreest Van Rijmenam dat het nog wel langer zou kunnen duren. Hij denkt dat ze rond half januari weer open kunnen. “De piek moet eerst voorbij zijn, daarnaast is er rond kerst ook kans op pieken als de restaurants tegen die tijd open mogen.” Daarom gaat hij ervan uit dat de Stiels op zijn vroegst half januari weer open kan.
“De horeca wordt hard geraakt door alle maatregelen. Als we nog een half jaar of een jaar door moeten met de huidige maatregelen dan gaat dat het einde zijn van veel horecaondernemingen”, meent Van Rijmenam. “Op een gegeven moment houdt het gewoon op.” Bekenden van hem hebben eigen vermogen in hun onderneming moeten stoppen wat ten koste is gegaan van het privéleven van deze eigenaren en voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan de maatregelen.