Interview met glaskunstenaar Oscar van der Linden
De Kunstlijn van 2020 werd gecanceld door de coronamaatregelen. Jammer voor de
kunstliefhebbers, rampzalig voor de kunstenaars. Het zou de vijfendertigste Kunstlijn in Haarlem zijn. Het thema van dit jaar was ironisch genoeg “Reikwijdte”. Ging het evenement dan helemaal niet door? Jawel, maar in zeer beperkte vorm met een overzichtstentoonstelling bij Kunstcentrum Haarlem van klein-formaat werken op de Gedempte Oude gracht en openstelling van ateliers van diverse Haarlemse kunstenaars.
Zo ook het atelier van glaskunstenaar Oscar van der Linden in de Waarderpolder. Ik ging bij hem langs en sprak met de kunstenaar over de gevolgen voor hem als zelfstandige in deze tijd. “Met alle corona restricties is er nog geen enkele tentoonstelling voor mij geweest in 2020. Dus ik heb nog niets van mijn werk kunnen verkopen.”
Glasvirus
Oscar is sinds 2014 besmet met het glasvirus en werkt sindsdien vooral met glas. Een prachtig en veelzijdig materiaal. Hij kan verschillende technieken toepassen om glas te vormen door het te verhitten, door het te zandstralen of te graveren en te fusen. Dat is het op elkaar leggen van stukken glas en dit op hoge temperatuur verhitten zodat het aan elkaar smelt. Zo maakt hij onder andere schalen, objecten en sieraden. Glas kan men ook slijpen, verlijmen en beschilderen. En glas-in-lood is natuurlijk een bekende toepassing. Deze techniek past hij niet toe.
Technieken
Van der Linden werkt met warm en koud glas in combinatie met natuurlijke materialen zoals vilt, leder, hout, vlas en kokosvezels. Hij laat mij een oester zien ( foto 1) die hij heeft gevormd in een kom van de IKEA met bruintinten glas en aan de binnenkant bekleed met vilt. “Kijk, hierin kan men een herinnering aan een dierbaar persoon bewaren. Denk hierbij aan een brief, de as van een overledene, sieraden”. Oscar geeft het kunstwerk de naam “Schatplaats”. Op zijn website staan de mogelijkheden die Oscar biedt onder de kop “Aandenken en herdenken”.
Oscar studeert glaskunst in België en volgt ieder jaar een zomercursus bij Bildwerk in Frauenau in Beieren (Duitsland). Hier doet hij inspiratie op en leert nieuwe technieken. Het sociale aspect is ook belangrijk omdat hij hier veel internationale glaskunstenaars kan ontmoeten.
Vrij werk
Naast werk in opdracht maakt de kunstenaar ook vrij werk. Momenteel werkt hij aan “ Beauty and the Beast; Getting rid of the cancer” In het ziekenhuis raakte Oscar geïnspireerd door de schoonheid van extreem uitvergrote kankercellen onder de microscoop. Hij werd geboeid door hun vormen en verwerkt deze in glas tot een serie objecten. Hij toont mij bijvoorbeeld infuuszakken, een afdruk van buik en handen, opgerolde afdrukken van kankercellen, een stomazak.. Voor de toeschouwer zijn deze objecten vaak niet als zodanig herkenbaar. Dat is ook niet de bedoeling. Het gaat de kunstenaar om de vorm en de vertaling van verhalen in beelden. Oscar geniet vooral van het creatieve proces. Het publiek kan genieten van zijn kunst.
Voor wie geïnteresseerd is in glaskunst opent Oscar van der Linden op afspraak de deuren van zijn atelier in Haarlem. Op zijn website is meer informatie te vinden.