Een belangrijke mijlpaal in de restauratie van Pieter Teylers Huis, het Museum, zeggen ze zelf met trots. Met het donderdag symbolisch openen van de voordeur aan de Damstraat gaat een spannende fase in van de toekomst van het monumentale pand. De eer is aan museumdirecteur Marjan Scharloo en architect Liesbeth van Apeldoorn.
Nieuwe vleugel
Na een jarenlange en ingrijpende restauratie werd het gebouw met zijn rijke geschiedenis officieel overgedragen door de restaurateuren aan Teylers Museum. De komende maanden wordt er verder gewerkt aan de inrichting van het historische woonhuis. Centraal staan de Verlichtingsidealen van Teyler en waarom deze tot op de dag van vandaag relevant zijn. Pieter Teylers Huis opent in november voor voor het publiek, als nieuwe vleugel van het museum.
Beleving
“Een van de grote uitdagingen bij de restauratie van dit prachtige, monumentale pand was het aan het zicht onttrekken van alle benodigde installaties van deze tijd zodat de beleving van het woonhuis overeind blijft. We zijn heel blij met en trots op wat we hier, dankzij de enorme inzet van het hele team, hebben gerealiseerd”, zegt Van Apeldoorn.
Wetenschap en kunst
Pieter Teyler was een rijke Haarlemmer die zijn vermogen en huis naliet aan een stichting die als doel had om het leven van iedereen te verbeteren. Daar kwam onder andere Teylers Museum uit voort, dat in 1784 opende en toen nog alleen bestond uit de Ovale Zaal. Via de indrukwekkende, lange marmeren gang van Teylers voormalige woonhuis betraden bezoekers de zaal en verwonderden zich over de nieuwste wetenschappelijke uitvindingen en kunst van dat moment.
Beroemde gasten als Einstein, keizer Napoleon en tsaar Alexander maakten er hun opwachting. Het huis is onlosmakelijk verbonden met het museum en is een essentiële schakel in het masterplan waarmee Teylers Museum werkt aan de integratie van collecties, gebouw en geschiedenis.