Waarschuwingen en bekeuringen door politie en handhavers, de inzet van jongerenwerkers en een alcoholverbod. Het helpt allemaal niet genoeg tegen de overlast die ondernemers en omwonenden van het Marsmanplein ervaren. Daarom heeft Haarlemse burgemeester Jos Wienen nu twee camera’s laten plaatsen op het plein in de hoop dat de rust in de buurt terugkeert. Ook kunnen overlastgevers een gebiedsverbod krijgen.
“Er wordt heel veel geschreeuwd en met flessen gegooid. Een van de buren zei laatst nog dat ze wilde verhuizen”, aldus een bewoonster van het plein. Aan het plein zitten vooral winkels met daarboven tientallen appartementen. Vooral in de avonduren ervaren omwonenden overlast van rondhangende jongeren en, vaak beschonken, volwassenen.
Er is al langere tijd sprake van overlast. Volgens de burgemeester gaat het om vernielingen, intimidatie, bedreigingen, mishandelingen en diefstallen door rondhangende groepen jongeren, al dan niet op scooters. Hij heeft al verschillende maatregelen genomen, maar niets hielp. Daarom staan er nu twee camera’s, ter hoogte van beide supermarkten aan het plein.
Han Bouwens, manager van de Albert Heijn is blij met de camera bij zijn winkel. “Heel goed, daar is zwaar behoefte aan. Er worden hier voor de deur flessen stuk gegooid, mensen bedreigd en er wordt tegen gevels geplast. Er heerst een gevoel van onveiligheid bij omwonenden. Het gaat echt niet alleen om jongeren, maar ook om volwassenen die zich misdragen. De overlast is ook niet echt continu, maar komt meer in golven.”
In de garage onder de supermarkt is het ook niet altijd veilig, volgens Bouwens. “Laatst waren daar gasten in een oude auto rondjes aan het racen alsof ze op het circuit waren.”
‘Jongen had groot mes bij zich’
Ook bij de supermarkt van Bouwens wordt veel gestolen. “Ze lopen bijvoorbeeld met tassen vol met eieren de deur uit. Laatst hielden we nog een jongen aan voor diefstal. Toen de politie hem fouilleerde, bleek hij een enorm mes bij zich te dragen.” Hij hoopt dat de camera’s een afschrikwekkend effect hebben en bij kunnen dragen aan het opsporen van de daders.
Een omwonende vindt het overdreven dat er nu camera’s op het plein staan, waarvan één op een plek waar ook regelmatig jongeren bij elkaar staan. “Ze hebben ook een uitlaatklep nodig. Het is gewoon een beetje stoer doen voor de meisjes. Ik heb nooit last van ze. Sommige mensen klagen ook wel erg snel.”
‘Overdreven’
Op het plein staan twee jongeren, ze komen hier wel vaker met vrienden. “Ik vind het allemaal wat overdreven wat er nu gebeurt”, aldus één van hen. “We vernielen helemaal niks, maar ik begrijp dat het geluid soms wat hard kan zijn. Aan de andere kant klagen sommige mensen wel heel snel en staan er vaak al vijf handhavers voor onze neus, terwijl we nog maar net het plein zijn opgelopen.” Ze zeggen dat het al een stuk rustiger is geworden de afgelopen weken. “Vraag maar aan de kapper daar, hij is een beetje onze buurtvader hier.”
Die knippende buurtvader is Robert Galjé. Hij neemt het op voor de jongeren. Hij vindt dat de focus wel erg op die groep is komen te liggen. De échte overlast wordt volgens hem door andere individuen veroorzaakt. Daarom is ook hij wel blij met de camera’s.
De camera’s, die drie maanden op het plein blijven staan, lijken de overlast al te verminderen. “Ze staan er nog maar net, maar het is al een stuk rustiger”, aldus een ondernemer. Ook een bewoonster ziet een groot verschil. “Het is heerlijk rustig ’s avonds.”
Supermarktmanager Han Bouwens weet niet of de camera’s en de gebiedsverboden de oplossing zijn. “Ze gaan gewoon ergens anders heen en vinden wel weer een nieuwe plek om rond te hangen.”