Johannes Dubbis 1883 – 1967
Raadslid CDU in Bennebroek 1915 – 1945
Wethouder CDU/PvdA 1945 –
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing op woensdag 16 maart 2022, kijkt Haarlem105 naar de (kandidaat)raadsleden in de regio. Hoe deden ze het toen, hoe doen ze het nu en hoe willen ze het straks aanpakken.
Door Ton de Groot
Vanuit Lisse komt het toekomstige raadslid Dubbis in Bennebroek wonen.
De bloemistarbeider Johannes Dubbis trouwt in 1909 met Anna Heijstede. Zij gaan wonen in de Schoolstraat in Bennebroek en krijgen drie kinderen. Dubbis is maatschappelijk betrokken en actief, hij is een van de initiatiefnemers voor het oprichten van de protestantse woningbouwvereniging in Bennebroek. Met de bouw van twintig woningen bestrijden zij de woningnood van arbeidersgezinnen. Het wordt Johannes wel duidelijk dat voor noodzakelijke verbeteringen in de positie van arbeiders de politiek een doorslaggevende rol kan spelen. Hij meldt zich aan bij de Christelijk-Democratische Unie.
Door samenvoeging van enkele links-protestantse partijen ontstaat begin twintigste eeuw de Christelijk-Democratische Unie (CDU). Zij zijn tegen oorlog en geweld en tegen de internationale bewapening van landen. Het is een sociale partij met veel aanhangers op het platteland. Net als de communisten vinden ook zij dat fabrieken en grond eigendom moeten zijn van de staat.
Met steun van een groot aantal werklieden stelt Dubbis zich kandidaat voor de gemeenteraad namens de CDU. In 1915 wordt hij lid van de raad in de gemeente Bennebroek. Hij is de eerste vertegenwoordiger van arbeiders in de gemeente en wordt door de andere raadsleden niet erg gastvrij ontvangen. Als zij hem geen hand wensen te geven, grijpt de burgemeester in. Hij wijst hen erop dat de heer Dubbis een vertegenwoordiger is van een groep inwoners die hem gekozen hebben en dat dienen zij te respecteren. Het nieuwe raadslid laat zich niet uit het veld slaan en gaat aan de slag met zijn gevecht tegen allerlei bestaande sociale en maatschappelijke misstanden. Langzaamaan gaan zijn collega-raadsleden hem waarderen om zijn ijver, inzet en overtuiging. Johannes is een goed raadslid die de belangen van de Bennebroeker dient, zonder die van de gemeente uit het oog te verliezen. Dubbis wordt geroemd om de altijd prettige verstandhouding, redelijkheid en samenwerking.
In de raad staat hij zijn mannetje met overtuiging. Zo lezen we in het Haarlems Dagblad in augustus 1929, dat hij bezwaar maakt tegen een voorstel om ouders financieel tegemoet te komen bij het volgen van middelbaar onderwijs door hun kinderen. Dubbis is van mening dat gegoede burgers het gehele bedrag zelf kunnen betalen. Maar hij doet zijn werk ook met humor. Bij het voorstel om in de politieverordening op te nemen dat op de Reek lichtere auto’s worden toegestaan, stelt hij voor de maximumsnelheid te beperken tot twaalf kilometer per uur. De burgemeester nodigt hem uit om in zijn auto mee te rijden en te ervaren dat twaalf kilometer per uur een “slakkengangetje” is. Hij krijgt de lachers op zijn hand met zijn antwoord. “Dat sla ik niet af meneer de burgemeester, want ik heb nog niet veel in een auto gereden.” Bij zijn 40-jarig raadslidmaatschap krijgt Johannes Dubbis uit handen van de burgemeester de eremedaille in goud van de orde van Oranje Nassau.
In de oorlog wordt door de Duitse bezetter in alle Nederlandse gemeenten de gemeenteraad buitenspel gezet. De burgemeester vertegenwoordigt dan alleen of met een of enkele wethouders het bevoegd gezag. Na de oorlog gaat de Christelijk-Democratische Unie op in de PvdA. Dubbis, de nestor van de raad wordt wethouder.
De gemeente Bennebroek wordt begin 2009 samengevoegd met Bloemendaal. De naam van de nieuwe gemeente is Bloemendaal en bevat de kernen: Aerdenhout, Bennebroek, een deel van Bentveld, Bloemendaal aan Zee, Overveen en Vogelenzang.