Een meerderheid van de Bloemendaalse gemeenteraad wil het horizontaal splitsen van grote villa’s mogelijk maken. Hiermee willen de partijen leegstand tegengaan en meer woningen creëren . “Als huizen beter benut worden, kun je mensen ook aan een woning helpen”, vertelt Richard Kruijswijk (GroenLinks), initiatiefnemer van het voorstel.
Het splitsen van woningen is nu beperkt mogelijk in Bloemendaal. Alleen de kleinere woningen mogen gesplitst worden en alleen verticaal. Dat gebeurt af en toe, maar is vaak lastig in de praktijk. Volgens GroenLinks en Hart voor Bloemendaal, de twee initatiefnemers van het voorstel, biedt het horizontaal splitsen van grote villa’s, meer mogelijkheden. En daar zijn er genoeg van. Sinds kort is de gemiddelde prijs van een woning in de gemeente boven een miljoen uitgestegen. En dat is voor het eerst, zo meldt taxatiebedrijf Calcasa.
De gemeenteraad behandelt het initiatiefvoorstel volgende maand. Dan moet blijken of het mogelijk wordt om grote villa’s en landhuizen van 280 vierkante meter of meer, horizontaal te splitsen. Iets meer dan tien procent van de woningen in Bloemendaal voldoet aan die eis Fractievoorzitter Kruijswijk denkt dat van die woningen een paar procent geschikt is om gesplitst te worden.
Met het spiltsvoorstel hoopt GroenLinks meer woonruimte te creëren. “Het is misschien een druppel op de gloeiende plaat bij de woningproblemen die er zijn in Nederland, maar wat we kunnen doen, doen we graag. En bijbouwen in het mooie groen, dat willen we ook niet.”
Voor Hart voor Bloemendaal speelt ook het behoud van cultureel historisch erfgoed een belangrijke rol. “We willen graag dat grote villa’s en landhuizen bewoond blijven. Leegstand is achteruitgang”, vertelt fractievoorzitter Marielys Roos.
Ze ziet dat grote villa’s niet erg in trek zijn, omdat maar weinig mensen ze kunnen betalen en het onderhoud veel geld kost. “Door te splitsen ontstaan meerdere woningen en krijgen grote panden een tweede leven. En dat betekent voor ons behoud en bescherming.”
Kritiek
Ondanks de intentie hebben niet alle Bloemendalers het splitsvoorstel met gejuich ontvangen. Zo is de VVD fel tegenstander, omdat die partij vreest voor het verdwijnen van het unieke karakter van de villawijken. Die zijn over het algemeen ruim opgezet, rustig en rijk aan groen.
Als er in sommige villa’s meer dan één huishouden komt te wonen, vreest de partij dat er meer verkeer komt en het drukker wordt. Ook is de partij bang dat er bij- en aangebouwd zal worden en dat er meer opritten zullen worden aangelegd.
‘Rust blijft in stand’
Richard Kruijswijk van GroenLinks begrijpt de angst, maar denkt dat het in de praktijk wel mee zal vallen. Er is een lijst aan voorwaarden opgesteld om te voorkomen dat er aan de buitenkant of ook wel aan het aanzicht, iets zal veranderen. “Enige aantasting zal er zijn omdat er meer mensen wonen en daarmee meer drukte en autobewegingen zullen zijn. Maar het gaat om het beeld en de rust en die blijft hetzelfde. Dat blijft echt wel in stand voor die paar woningen die gesplitst worden.”
Op 16 december neemt de gemeenteraad van Bloemendaal een beslissing over het voorstel. Als het er doorkomt, zal het op 1 juli 2022 worden ingevoerd.