Het omstreden voorstel om het mogelijk te maken om villa’s en landgoederen in de gemeente Bloemendaal te kunnen splitsen in meerdere woningen, is gisteravond door de gemeenteraad weggestemd. Opmerkelijk, omdat het een voorstel was dat door de meerderheid van de politiek was opgesteld. Maar het CDA en D66 vinden het toch niet een ‘goed doortimmerd’ plan.
Terwijl juist in andere gemeenten de splitsing van woningen meer en meer aan banden wordt gelegd, wordt in Bloemendaal al jaren gewerkt aan het voorstel om splitsing toe te staan. “Dat kan nu niet en dat is niet goed voor behoud van de grote panden en het is niet goed voor het optimaal gebruik van de vierkante meters”, betoogt Richard Kruijswijk van GroenLinks. Hij stelde eerder in een reportage van NH Nieuws/Haarlem105 dat hij niet zo bang is dat het karakter van Bloemendaal hierdoor verloren zou gaan.
Als groot voorbeeld wordt landgoed Duinlust gegeven. “Dat staat al zo lang te verpieteren”, zegt Rob Slewe van Zelfstandig Bloemendaal tijdens de gemeenteraadsvergadering. “Dit voorstel zou betekenen dat er eindelijk iets kan gebeuren.”
Projectontwikkelaars
Maar CDA-raadslid Bob van der Veldt heeft zijn partij overtuigd dat er juridische haken en ogen aan het voorstel zitten, waardoor de ‘ruimtelijke eenheid van Bloemendaal’ in het geding komt. Bovendien vindt de partij dat toch eerst gekeken moet worden hoe bijvoorbeeld buren van dergelijke panden hun zegje kunnen doen als er een splitsingsaanvraag wordt ingediend.
D66 heeft naar eigen zeggen teveel kritiek van bewoners ontvangen en is bang dat er door splitsing Bloemendaal ‘een eldorado voor projectontwikkelaars’ wordt. “We zien nu al op Funda dat bij panden de mogelijkheid voor splitsing wordt aangegeven en dat daardoor een giga-prijsopdrijving ontstaat”, verklaart fractievoorzitter Lex Oude Weernink van D66.
Hij wil dat ook dat er een betere controlemogelijkheid wordt bedacht zodat de gesplitste woningen in een landgoed niet doorverhuurd worden aan expats. “En op Booking.com worden dat soort woningen aangeboden als vakantiewoningen”, zegt Oude Weernink te weten.
Belazerd
De mede-indieners van het splitsingsvoorstel voelen zich belazerd door de twee partijen, omdat ze al zo lang hier samen over praten. GroenLinks, Hart voor Bloemendaal, Zelfstandig Bloemendaal en de PvdA benadrukken dat het voorstel alleen maar een mógelijkheid schept voor landgoedeigenaren en het geen verplichting is.
GroenLinks-fractievoorzitter Richard Kruijswijk benadrukt dat er strikte voorwaarden worden gesteld en dat dus per splitsing gekeken wordt of het ook echt kan.
Het idee van GroenLinks om het plan voor splitsing dan met een amendement aan te passen of zelfs voor een kleine toevoeging tot de gemeenteraadsvergadering in februari terug te trekken, werd genegeerd door het CDA en D66.